Сметките за тока с 30% нагоре

С 50 лева повече ще е сметката за ток на гарсониера, която се отоплява с един климатик, за мразовития януари. Това изчисли „Телеграф“ на база средните температури за месеца.

Два дни преди края на месеца средната месечна температура за януари е +0,8 градуса, докато за декември тя е била +3,9 градуса. Оказва се че първият месец на годината е с 3,1 градуса по студен от последния на 2023 г. Ниските температури водят до повишаване на потреблението на енергия за отопление – като всеки градус надолу води до вдигане с 10% на енергията за отопление, според правилата на топлотехниката.

Това означава, че ако домакинството се отоплява от топлофикация, неговата сметка за януари ще скочи с 30% спрямо декемврийската, колкото ще е и увеличението на сумата за електричество. Според експерти делът на отоплението и топлата вода е 60% от сметката. Останалата част е за осветление, готвене, телевизия, компютри, пералня и т.н. и ако ползването не е променено, сумата за потребената за тях електроенергия ще се запази, обясни едно от електроразпределителните дружества, позовавайки се на статистически данни.

Абонат на столичната топлофикация, платил 210 лева за отопление на 65 квадрата жилище и топла вода за декември, заради по-студеното време се очаква да получи фактура за 273 лева за януари. 221 лева ще е януарската сметка на друг абонат с подобно жилище, имал сметка от 170 лева за декември.

Домакинство, което се топли с климатик пък например за декември е платило 160 лева. Ако 60%, или 96 лева е струвало отоплението и подгряването на вода с бойлер, заради студа то е скочило с 30% до 124,80 лева, като добавим и сумата за останалите нужди, се вижда, че общо фактурата ще скочи на 188,8 лева, тоест с около 30 лева повече.

От електроразпределителните дружества и енергийното министерство припомнят, че има различни мерки за разумно използване на електроенергията през зимата и намаление на разхода с 15-20 процента. Така ако за осветление се използват т.нар. LED крушки, те ще потребят почти 10 пъти по-малко електроенергия, отколкото обикновените с нажежаема жичка. Енергия може да се спести и ако през зимата се използват по-малко и висок клас енергоефективни уреди.

Сензорните осветителни тела светят само когато в помещението има хора. Има множество правила, които увеличават енергийната ефективност на уредите за готвене, на хладилниците, пералните и съдомиялните. Изключването на спрените уреди и зарядни устройства също пестят енергия. За да се намалят сметките за парно в жилищата с централно топлоснабдяване експертите по енергийна ефективност съветват да се избягва пълното изключване на отоплението, сушене на дрехи върху радиаторите и прегради пред тях. Помага и монтиране на рефлекторни панели зад радиаторите и радиаторно фолио върху стената.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram