Случаите на COVID-19 слязоха под 2000

Признаците на отшумяване на последната вълна на пандемията у нас продължават. За пръв път от септември в делничен ден се отчитат под 2000 случая. За изминалите 24 часа новозаразените са 1652, показва националната система. Положителни са 6,63% от направените 24 891 теста. Смъртните случаи обаче остават трагично много – 116 за изминалото денонощие.

Активните случаи най-сетне са под 100 000 – 98 509. В болница са 5551 болни с COVID-19, натискът върху интензивните отделения остава голям – 631 души се лекуват там.

София, Русе, Перник и Враца остават единствените области, където 14-дневната заболяемост е все още над 500 на 100 000. Това е прагът за връщане на децата в клас на ротационен принцип, но вчера образователният министър Николай Денков обяви, че вече има достатъчно тестове за възстановяване на присъственото обучение за всички ученици от понеделник. По думите му децата трябва да бъдат в училище, защото в момента заболеваемостта намалява. „Няма вероятност вариантът „Омикрон“ да промени ситуацията в страната, поне до Коледната ваканция“, посочи министър Денков.


Омикрон – скоро, но нови мерки – не

Имаме няколко проби със съмнение за омикрон, скоро ще знаем резултата, каза междувременно здравният министър Стойчо Кацаров пред Би Ти Ви. Той смята, че това не налага вземането на допълнителни мерки у нас. Ние отдавна забранихме влизането от тези рискови африкански страни, посочи министърът.

Няколко са причините за високата смъртност у нас, основната от тях е, че много малко хора се ваксинираха, коментира Кацаров. Като друга причина той посочи лошото състояние на здравната система, високата смъртност по принцип у нас, както и делта варианта на вируса.

Главният здравен инспектор отсъстваше в последните два месеца, беше в болнични – така Кацаров отговори на въпрос защо не е ползвал мнението на доц. Ангел Кунчев. Попитан смята ли за редно при толкова жертви и в този момент да раздава награди (на съветника си проф. Мира Кожухарова), министърът заяви, че точно в тази ситуация смята за редно да стимулира хората, които са работили за пречупване на вълната. Той намира за голямо постижение, че този път преодоляхме вълната без пълен локдаун. Това действително е така, но с цената на нов връх в смъртността. Ноември 2021 г. е най-черният месец от началото на пандемията – дадохме 4407 жертви при 3701 през декември 2020 г.

Сега имаме 130-140 хил. ваксинации седмично при 30-40 хил. преди въвеждането на зелените сертификати, каза още министърът. „Ваксинирайте се, хора, това спасява живот!“, призова той от екрана. Кацаров се обяви против задължителната ваксинация, като каза, че това трябва да бъде доброволен акт и лична отговорност.

СЪМНЕНИЯ

Постигнахме много ниска цена на тестовете, сведохме я почти до цената на по-евтините назални тестове за възрастни. Така здравният министър коментира обвиненията на уволнения си зам.-министър Димитър Петров. В последните дни Петров е в контраатака и излиза с различни обяснения за своето уволнение. Вчера пред „Нова нюз“ Петров заяви, че една от причините да бъде махнат е, че е бил против високата цена на тестовете. Той обвини Кацаров в намеса в поръчката за тестовете. Днес министърът каза, че няма нищо вярно в твърденията на уволнения.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram