Служител на US-посолството уволнен за укриване на документи за корупция в България?

Документи, доказващи случаи на корупция по високите етажи на властта у нас са били прикривани от служител в посолството на САЩ в София. Папките стигали до известния в някои кръгове Аги, мъж с двойно гражданство – българско и американско, но не продължавали нагоре. Мистерията била разкрита преди малко повече от месец и служителят моментално бил освободен.

Това съобщиха за Фрог нюз източници, пожелали анонимност. Започнало е разследване на връзките на въпросния мъж, който отговарял за комуникацията с българските тайни служби, с емблематични лица от политиката и бизнеса у нас. Съмненията са, че той е спрял придвижването на важни папки с доказателства за фалирането на КТБ, адресирани до Държавния департамент. Също и на данни по разследването по закона „Магнитски“- Става дума най-вече за топли отношения с представители на кръга #Кой. Има съмнения, че заради „обслужването“ на някои негови слабости, определени лица са искали и получавали от него услуги. Самият факт, че след напускането на посолството въпросният служител е започнал веднага работа във Виваком насочва в посоката на неговите връзки и приятели. В компанията той заел висока позиция в отдела по сигурността. Във Виваком, както е известно огромно влияние имат руснаците от ВТБ. Банката финансира сделката по придобиване на компанията от Спас Русев на търг, който се оспорва в Лондонския кралски съд. Някои наблюдатели допускат също, че въпросният служител е комуникирал с руснаците още докато е работил за американската страна. Проверяват се всички версии. Предполага се също, че чрез него боже да е изтекла информация за позиции на президента Румен Радев по различни проблеми и теми, споделени при срещи с американски висши дипломати и представители на Белия дом. Това може да е една от причините той да бъде остро атакуван от прокуратурата.

През 2014 г. списание „Нюзуик“ съобщава за бивш служител в американското посолство в София, който съдействал за издаване на визи за пътуване в САЩ. Грегъри Хюстън бил заподозрян, че е получавал пари и е имал връзки с мафията в София. Приписват му се около 400 мнения за издаване на виза в периода 2006 – 2009 т. Хюстън отрича да е получавал пари като подкуп. Въпреки това е бил освободен от работа.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram