Служебният кабинет се кани да поеме нов дълг за 500 млн. лв.

Нов дълг от 500 млн. лв. ще поеме правителството под формата на държавни ценни книжа, пласирани на вътрешния пазар, става ясно от съобщение на на БНБ.

Аукционът е на 11 октомври. На него ще бъдат предложени ДЦК с падеж след 5 години, а финансовото министерство очаква нулев лихвен процент за тях. Последната емисия 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. отпреди месец постигна отрицателна лихва от 0.15%. Това означава, че кредиторите, изкупили този дълг, ще плащат на държавата, вместо тя на тях.

По-късно служебният кабинет пласира 10-годишни ДЦК на стойност 300 млн. лв. при средна годишна лихва 0,20%. Сега се кани да поеме дълг за нови 500 млн. лв.

От началото на годината държавата вече е направила общо 1,3 млрд. лева нови задължения. Кредиторите са предимно български банки, пенсионни фондове и застрахователни дружества.

В закона за държавния бюджет за 2021 г. е определен таван на новопоетия дълг в размер до 4.5 млрд. лв. С него трябва да се покрие планирания дефицит в хазната от 4.7 млрд. лв. В края на септември обаче финансовото министерство отчете излишък от малко над 1 млрд лева.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram