Словесна престрелка между Кирил Петков и вътрешния министър в ефир

„За МВР беше много важно човекът, който ще се избере да не бъде политически обвързан. Тогава с ГЕРБ предложихме имена, които отхвърлихме впоследствие. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ.“

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които са бивши депутати, обясни Петков. Зад тях заставаме чисто партийно на 100%.

„След това решихме, че за всички други позиции, за които нямаме политически номинации, ще изберем експерти. За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори, трябваше да бъде максимално неутрален. И започнахме и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ да се подават експертни имена. Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни. И не беше ясно дали ще достигнем до някой. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние обаче, преди да се вземе каквото и да е решение, отидохме да го интервюираме. Когато аз отидох да говоря с него, той казва, че аз съм първият човек, който говори с него. И наистина в този момент той не го беше решил. Защо ние решихме, че си заслужава да направим такова предложение? Защото видяхме, че той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема. Беше вземал позиции, които от наша гледна точка са нормални позиции за промяната, която искаме да се случи“, обясни Петков.

На Калин Стоянов му отне два дни за размисъл, преди да приеме поста за вътрешен министър. Каза ни, трябва да съгласувам със съпругата си и да взема решение“, допълни още Петков.

„От новините научихме, че той сменя 17 шефа на МВР, без никой от нас да знае, без да е съгласувано. Разбира се това е негово право. Но ние искахме да знаем дали за тези нови назначения не му влияе някой. Страхувах се от това, че някой му спуска тези назначения. Тогава отидох да говоря с него, за да се уверя, че няма такова нещо. След това и до днес не сме говорили с него. Попитах го сигурен ли си, че на тези хора може да се има доверие и това беше“, каза още той.

Оставката на Калин Стоянов не беше поискана еднолично от мен, а от почти всички представители на „Продължаваме промяната„- „Демократична България„.

„Тази сглобка е много трудна и непрекъснато внимаване да няма прокарване на нечий интереси в отделните министерства“.

„Недопустимо е да се бият български граждани по кафенета и заведения и аз ще направя всичко възможно да изясним този случай. И това, което най-много ни смути, беше как той спокойно излезе и каза, че всичко е минало добре и полицията се е справила блестящо едва ли не“, разказа Петков.

„Проблемът тук е как ти като министър отиваш да гледаш кино, когато столицата гори, след като навън се е оформил един от най-големите протести и се знае до какво може да доведе той“, пита Петков.

„Започвам да се съмнявам вече как този човек има политическа зависимост. Ние трябва да променяме МВР, това, което се случи не е нормално“, категоричен е той.

„От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и те ще отговарят за него. ГЕРБ и ДПС не искат да разберат цялата истина в парламента. Те трябва да направят така, че това правителство трябва да продължи да се работи, а не да си затварят очите“, уточни Кирил Петков.

В телефонен разговор по Нова се включи вътрешният министър Калин Стоянов.

Петков попита Стоянов дали от август, когато е била последната им среща, е получавал обаждане от него или самият той е ходил в МВР. На това министърът отговори: „Господин, Петков, а до август?”. Последва и втори въпрос – дали съпредседателят на ПП-ДБ е посочвал конкретни имена за назначения: „Казах, че до август – да. След това не сме се чували. Дотогава е имало множество разговори с вас – лични срещи и по телефона”, поясни Стоянов.

Това е много лесно проверимо”, отвърна силовият министър на въпрос от Петков колко са били срещите им в МВР. В крайна сметка не стана ясен точният брой, въпреки настояванията на депутата от ПП-ДБ, но категорично не била една.

Стоянов обясни, че разговори с Делян Пеевски и Бойко Борисов е имал в пленарната зала и извън нея – в кулоарите на Народното събрание. „А разговори с вас съм имал в МВР и по телефона. Искам да припомня на Петков, че оперативното ръководство на службите е поверено на главния секретар”, каза вътрешният министър на съпредседателя на ПП.

Министърът уточни, че разговорите с Петков приключили, когато съпредседателят на ПП-ДБ разбрал, че той няма да се поддаде на влиянието му. „Не, разговорите приключиха, когато вие поехте отговорността за честните избори. Отделна тема е дали се справихте добре. Моят проблем в момента е, че вие не само трябва да се разграничите, но трябва да направите всичко възможно да се открие кои са хората, така че МВР никога повече да не бъде в ситуацията като от онази вечер”, настоя Петков.

Стоянов му отвърна, че сега правят точно това. „Има назначена проверка на цялостното мероприятие. Тя се извършва от Дирекция „Инспекторат” и ГДНП. В рамките на тези дни, които са отминали, ние вече имаме резултати. Днес ще запознаем медиите с тях”, обясни той и уточни, че ще предостави данните и на депутатите.

„Видях и много други кадри, при които са удряни, блъскани, плюти и захвърлени полицаи”, категоричен е Стоянов.

„Вие отговаряте за всички действия на полицията. Ние поздравяваме момчетата – над 95% от тях, които се справиха чудесно. Вашата роля е за тези няколко, които не се справят чудесно и са били хората, да поемете цялата отговорност, че това няма да се повтори отново. Това искаме, а не да се оправдавате”, каза от своя страна Петков.

„Не се оправдавам! Вие се опитвате да поставите всички служители на терен под общ знаменател. Заради това, че на двама – трима, петима човека, адреналинът им е дошъл в повече и са превишили своите права и ще понесат отговорност”, добави Стоянов, а Петков отрече да поставя служителите под общ знаменател. 

Петков отправи призив към министъра: „Следващия път, когато има протест, не ходете на кино, а следете какво се случва, защото вие отговаряте за всички полицаи”, изиска той. Стоянов поясни: „Важното е на терен да бъде професионалната фигура – главният секретар. Следващия път, когато има такова мероприятие, елате вие. На първия ред да изпитате емоцията на протестиращите”, покани го министърът. „Със сигурност няма да съм на кино до вас”, увери го съпредседателят на ПП-ДБ.

Източник: Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram