След срещата Донев-Ковачевски: България ще изнася ток и допълнителни количества природен газ за РСМ

До 200 мегаватчаса базова електроенергия до 31.03.2022 г., произведена в България, и допълнителни количества природен газ за Скопие. По тези две точки премиерите на България и РСМ Гълъб Донев и Димитър Ковачевски разговаряха в Министерския съвет, предаде БНТ.

От сряда работна група между министерствата на икономиката и енергетиката ще уточняват на каква цена и при какви технически параметри ще стане възможно това. България ще помогне на РСМ с възможност да запазва капацитет за съхранение на природен газ в газохранилището в Чирен, обясни Гълъб Донев, както и ще се изгражда допълнителен капацитет за пренос на природен и втечнен газ към югозападната ни съседка.

Димитър Ковачевски посочи, че България има електроенергия от атомната централа, която би могла да бъде изнасяна към тях. Ще бъдат търсени възможности Скопие също да получава количества втечнен газ и да участва активно в работата на терминала в Александруполис.

„Потвърдихме отново добрата оценка, която имаме за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договора за добросъседство и сътрудничество между България и РСМ и всички договорености по протоколите на Междуправителствената комисия“, заяви българският премиер Гълъб Донев.


„Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на РСМ за решаване на основните предизвикателства, които стоят пред тях в сектора на енергетиката. България традиционно е била и все още е енергиен лидер в региона, който да гарантира сигурността в сектора на Балканите“, подчерта още Донев.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram