След мен и потоп: Кмет плати по 6 заплати и остави общината празна

Бившият кмет на пловдивския град Стамболийски Георги Мараджиев от ГЕРБ е освободил общо 56 души от Общинското предприятие „БКС“, както и от самата община, срещу 6 брутни заплати като обезщетение, научи OFFNews.

На 7 ноември 2023 г. в рамките на един ден Община Стамболийски е дала близо 200 000 лева – заради изплатените обезщетения. OFFNews разполага с копие на документа от банковото нареждане. Общинските служители и работници са освободени по чл. 331 от Кодекса на труда – прекратяване на трудов договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. Текстът гласи:

„Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. (…) Ако работникът или служителят приеме, работодателят му дължи обезщетение на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните не са уговорили по-голям размер на обезщетението.“

Освен че беше кмет на Стамболийски в продължение на два мандата, Мараджиев е и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. На първия тур на местните избори на 29 октомври той получи около 500 гласа по-малко от основния си опонент Петър Неделев, издигнат от „Алтернатива за гражданите“ – коалиция на партията на Цветан Цветанов и БСП. На балотажа обаче подрепата за Неделев скочи тройно и разликата между Мараджиев и Неделев се увеличи – 1 737 гласа в полза на Неделев.

В новоизбрания Общински съвет на Стамболийски ГЕРБ имат 9 места, „Алтернатива на гражданите“ – 8, ПП-ДБ – 3, а „Възраждане“ – само едно. ГЕРБ обявиха, че ще са опозиция и 6 от 9-те избрани общински съветници в листата им се отказаха от мандата си. Сред тях са Георги Мараджиев и двумандатният председател на Общинския съвет Стоян Богданов.

Изглежда обаче победеният кмет на ГЕРБ не понася загубата си добре. Преди да оваканти кметския стол за Неделев, Георги Мараджиев е освободил 56 души, всеки с по 6 заплати като обезщетение. Освободени са работници от Общината, както и от Общинското предприятие „Благоустройство и комунално стопанство“ (БКС), което поддържа чистотата и развива инфраструктурата на Стамболийски.

Сред дейностите на „БКС“ са сметосъбиране, почистване и поддържане на улици, тротоари, зелени площи, паркове и градини, общински сгради, паркинги и междублокови пространства и поддръжка и ремонт на електрическата общинска улична мрежа. Предприятието се грижи и за снегопочистването в Община Стамболийски и съседните населени места.

Констатират се и липси в общинските складове.

Пред OFFNews новоизбраният председател на Общинския съвет на Стамболийски – Константин Смиленов от „Продължаваме промяната – Демократична България“, коментира, че всичко това се е направило с цел да се изпразни общинската хазна и самата община от кадри. Смиленов изтъкна, че допреди изборите предходното общинско ръководство не е имало подобна практика да освобождава служители по чл. 331 от КТ.

След като са били освободени, няколко служители на общината са продължили ходят до БКС, като включително си взимали инструменти от предприятието. По думите му нямало кой да ги спре, тъй като в общината на практика вече няма хора, няма и пазачи.

„Липсват много нужни инструменти като крикове, гаечни ключове и всевъзможни инструменти. Всеки е взел каквото му харесва, общо взето. Това беше потресаващо за мен“, разказа пред OFFNews Смиленов. 

Изпълняващата временно длъжността кметица на Стамболийски Теодора Вълканска-Денева, която бе зам.-кмет на Мараджиев, е изтрила всички файлове от компютрите в общината, така че новото ръководството изобщо да няма как да работи, каза пред OFFNews депутатът от „Възраждане“ Стоян Таслаков – кандидат за кмет в Стамболийски на местните избори.

Константин Смиленов потвърди тази информация и разказа, че неговият служебен компютър в сградата на Общината не просто е с изтрити файлове, а е бил изцяло деинсталиран от Вълканска-Денева.

На 16 ноември Петър Неделев заяви пред БНР, че в рамките на една седмица преди да встъпи длъжност са напуснали 56 общински служители. Според него става дума за умишлен саботаж от страна на временната кметица на Стамболийски Теодора Вълканска-Денева. В седмицата между първи и втори тур 18 служители от общинското БКС са подали документи за напускане, а останалите 38 са в общинската администрация, твърди Неделев. Той оценява щетите за общинската хазна в размер на 3,2 милион лева. По думите му така работата в цялата община е била парализирана. 

OFFNews се свърза с Теодора Вълканска-Денева за нейната позиция по казуса, към момента нямаме отговор. Опитите ни да се се свържем с Георги Мараджиев засега са неуспешни. 

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram