Следващите пенсионери- все по- бедни

С годините напред, пенсионерите в България ще стават все по-бедни. Тезата е на икономическия експерт Мика Зайкова, по повод предстоящото увеличение напенсиите от 1-ви юли.

Причината, според нея е, че максималният осигурителен доход е затиснат отгоре. Таванът сега е 3 хиляди лева, без значение на размера на заплатата, който може да е в пъти повече.

В същото време ,според данните на НОИ, 6 хиляди пенсионери няма да получа увеличение на пенсиите от 1 юли.

Причината е, че те получават максималния размер на пенсията, който и за тази година беше определен на 1200 лева.

От 1 юли всички пенсии трябва да бъдат индексирани по швейцарското правило с 6,7 на сто.

Така средната пенсия ще достигне 412 лева, а социалната – 141 лева и 63 стотинки.. Минималната за осигурителен стаж и възраст се вдига на 250 лева.

По думите й сумарно пенсията, която ще получат от НОИ и от втория стълб, ще бъде по-ниска от пенсията, ако парите са ти само в НОИ.

„Това е, защото схемата не е добре регулирана, второ, защото има системна грешка в строежа на частните фондове. Всичките фондове са с отрицателна доходност“, посочи тя.

Според Зайкова, „не можеш да кажеш, че получаваш втора пенсия, ако тя е равна на 30 лева, защото горе-долу толкова ще бъде пенсията – средно между 30 и 40 лева на първата кохорта пенсионери.“

Каква пенсия очаквате, когато и 20 хиляди лева заплата да получаваш, тебе те осигуряват до 3 000 лева, защото това е максималният осигурителен доход, допълни експертът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram