СГП се самосезира от медиите за нарушения в процедурата по изграждане на „Турски поток“

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена в медиите информация за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода „Турски поток“.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение днес, няколко дни след като от Антикорупционния фонд обявиха, че през 2019 година се е провела необявена в България среща, на която „българската, руската и арабската страна“ са обсъждали конкретна поредица от действия и времева рамка за изпълнението им с цел бързо да се бъде построен „Турски поток“ през България. Срещата е била на 1 юли 2019 г. в Истанбул. Информация е открита в отворената от хакери поща на руския политик Александър Бабаков, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна.

В България газопроводът бе представен като разширяване на газопреносната мрежа на страната и тогавашният премиер Бойко Борисов непрекъснато го наричаше „Балкански поток“, независимо, че в чужбина и руснаци, и американци използваха именно името „Турски поток“.

В съобщението на прокуратурата е записано още, че наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

От прокуратурата уточняват, че ще проверят информацията за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта.

Освен информацията за срещата от АКФ разпространиха и имейл от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ, до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице точно в това му качество. То е изпратено на 19 юли 2019 г. и в него Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и „Газпромекспорт“, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата. В изявление след публикацията БАКБ съобщи, че е била само една от обслужващите банки на саудитския консорциум „Аркад“.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram