СГП започва проверка по сигнала на Сарафов срещу началника му Иван Гешев

Софийската градска прокуратура започва проверка по сигнала на зам. главния прокурор Борислав Сарафов срещу шефа му Иван Гешев за престъпления от общ характер. Сигналът е разпределен на случаен принцип на прокурор от СГП, който незабавно е разпоредил проверка  по чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт, съобщиха от СГП.

Въпросният сигнал е постъпил вчера.

В сигнала се съдържат обвинения за действията на обвинител №1, които заместникът му иска да бъдат проверени, за да се установи налице ли са данни за извършено престъпление. Сарафов настоява да бъде проверен запис на телефонен разговор между него и члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, който според твърденията на заместника е бил записан от Гешев.

Самият Стоев коментира вчера, че е потресен от действията на обвинител №1 и че не може да повярва, че Гешев нарушава Конституцията. 

Второто искане е за ползването на почивната станция на прокуратурата в Боровец, за която Сарафов твърди, че се е превърнала в частна резиденция на Иван Гешев.

Третият обект на проверка е оказването на влияние върху наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“.

Вчера имаше и още едно едно развитие – Гешев внесе предложение във ВСС да бъде наложено дисциплинарно наказание на Борислав Сарафов.

По-рано днес СГП декларира в своя позиция, че нито един неин прокурор „няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им“.

„Ръководството на СГП декларира, че в рамките на законовите си правомощия СГП няма да допусне каквото и да е превишаване на същите или използването им за цели извън наказателното производство, още по-малко за създаване на обществени настроения в една или друга посока спрямо конкретни факти и лица“, се казва още в позицията. 

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram