Румен Радев накарал хората да се чувстват нещастни с новогодишната си реч

„Българският президент упорито се опитва да накара българите да се чувстват нещастни. Не непокорни, не недоволни, а нещастни.“ Така психологът Росен Йорданков коментира в сутрешния блок на БиТиВи словата на политиците в новогодишната нощ.

Психологът смята, че повечето от хората не са пускали звука на телевизора си по време на изказването на държавния глава, а Йорданов като цяло е гледал изражението, а не вербалното поведение на президента. Росен Йорданов не е изненадан от словото на Румен Радев.Радев: Народът ни има сили отново да се обедини за просперитетИзпращаме трудна година с много проблеми, припомни държавният глава

По думите му политиците в целия свят се опитват да спекулират и провокират страховете на хората, недоволството им и положителните им очаквания. Пораженията върху националното съзнание и как разбираме себе си, се дължи до голяма степен на хората, които говорят.

Според Йорданов подобен тип говорене като това на държавния глава Румен Радев не било добро за националното самочувствие. Той подчерта, че проблемът на хората не е в това, че могат да се чувстват нещастни, а върху това, че се търсят външни причини за нещастието.

Според него хората очакват от политиците да чуят неща, които им помагат да смилат реалността така, че да се чувстват по-удовлетворени. По думите му темата за щастието в страната е лошо преескпонирана и представяна неправилно.

Щастието е субективен феномен и се фокусира върху това как интерпретираме реалността и как я смиламе, изтъкна психологът.

Относно речта на лидера на БСП Корнелия Нинова, Йорданов коментира, че при нея има опит за усмивка за разлика от държавния глава. Нинова е била в делова обстановка навръх Нова година. Тя работи за нас, смята психологът.

По отношение изказването на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, психологът анализира, че когато се слуша Караянчева – думите говорят едно, а лицето друго.

„Г-жа Караянчева спазва традицията на българските държавници – да говорят с тон, който ни съобщава, че сме подписали Ньойския договор или сме във война с някого. Тя стои като на археологически разкопки или разказва историята на Дневен Рим. Няма сърдечна усмивка, която да подкрепи празничната атмосфера„, констатира Росен Йорданов.

Той недоумява кому е нужна една скована атмосфера точно на Нова година. Психологът призова в новогодишната нощ да бъдем малко по-разкрепостени, артистични и свободни.

В заключение Росен Йорданов заяви, че хората са щастливи тогава, когато се занимават с нещо и не мислят за друго. „Правете онова, което обичате и харесвате“, посъветва психологът хората. 

News bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram