Росен Желязков за грозния скандал: Случилото се в пленарната зала е абсолютно недопустимо

Като абсолютно недопустимо определи случилото се в пленарната зала председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков. „За съжаление, тези сцени ги наблюдавахме на същата дата миналата година“, коментира той пред журналисти в парламента.

По-рано днес възникна напрежение, след декларации на „Възраждане“ и „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Росен Желязков даде почивка, а след подновяване на заседанието депутатите приеха предложението му да прекратят работа за днес.

Според него трябва да има санкции. Днес ще се прегледат видеозаписите, за да се види кои са ангажираните лица в нарушаване на реда и утре ще обявя санкциите, добави той.

Росен Желязков припомни, че днес се е обърнал към народното представителство „да укротим палавите деца в себе си, но това като че ли взе връх“. „Дано утре обаче не сме свидетели на подобни сцени, защото все пак е 2 юни и трябва да има друг прочит на ситуацията“, каза той.

На брифинг в НС лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че „председателят на парламента Росен Желязков нанесе поредния удар на парламентаризма, не може да абдикираш от работата на най-висшата институция в страната – парламентът, само защото екстремисти и фашисти са се сбили и са ти блокирали работата“. По думите й „ако си истински председател, ако си истински парламент, ние трябваше да продължим и да работим“.

Според Желязков е право на политически лидер да прави оценки. „Аз съм благодарен, че БСП не се намесиха в тази ситуация“, добави той. По думите му, от друга страна, ако беше продължило заседанието, то е трябвало да продължи с декларацията на Явор Божанков, след това е трябвало да има декларация на „Има такъв народ“ и чак тогава да бъде прочетена тази на БСП.

„Сами разбирате, че продължаването на заседанието в този формат, щеше да доведе до ново ескалиране на напрежението, така че приемам на г-жа Нинова упрека, но я уверявам, че не е било насочено към БСП“, коментира председателят на НС.


Източник БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram