Розопроизводители в Карловско започнаха да унищожават насажденията си с маслодайна роза

Стопаните алармираха, че без помощта на държавата ще фалират, посочват от Karlovopress. Един от най-големите розопроизводители в Карловско изкорени с трактор над 25 дка дългогодишни масиви с маслодайна роза от сорта „дамасцена“. Зорница Ранчева каза, че отглеждат около 200 дка розови насаждения и това е основен поминък за семейството й. За тази година вложените разходи за обработката на розовите градини възлизат на 50 000 лева.
Зорница Ранчева – земеделски производител от Богдан: „Каква изкупна цена ви дават преработвателите? – На този етап 1.50 като до края на годината ще ни бъде доплатено, но ни се казва колко, Другото нямаме работна ръка или и да имаме трябва да им платим 0.70 лв, едва ли някой ще се съгласи да бере за 0.70 стотинки…“
Илия Ранчев – розопроизводител : “ Виждаме, че розата отива към гибел“.Зорница Ранчева: Нашите предци са я съхранили стотици години и на нас се пада честта да я унищожаваме.“

Според Ранчева без помощта на държавата, отрасълът е обречен :Зорница Ранчева: “ Искаме от държавата да ни даде допълнително обвързано подпомагане на кг произведен цвят, а не както е досега на декар, защото с 30-40 лева ние не можем да покрием дори механизираните обработки“.
Председателят на асоциацията на розопроизводителите каза, че решение на проблема е да се постигне такава изкупна цена, която да удовлетвори както розопроизводителите така и преработвателитe.
Христо Николов – председател на Професионална асоциация на розопроизводителите: „Не може компромиса да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя, ние сме звеното, което ако не продължи да работи по нормален начин и с необходимата грижа, секторът е обречен“.
Следващата седмица се очаква да започне кампанията по прибиране на розовия цвят. Николов заяви, че повечето от розопроизводителите няма да започнат да прибират цвета, ако изкупната цена е под 2,50 лв. за кг.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram