Розата за 8 март удря 7 лева, лалета и зюмбюли – по 2,50 лева

Около 7 лева ще струва розата от Холандия за 8 март, показва проверка на „Телеграф“. Става въпрос за цветята с голяма чашка и дълго стебло. Причината за високата цена е, че растението е поскъпнало двойно на борсите и върви по 3,50 лева за брой.

Като цяло има значително увеличение на цените на цветята. Спрямо периода преди пандемията букетите са скочили двойно, коментираха търговци.

По 2-2,50 лева пък ще се продават розите, които имат по-малък цвят, но няколко пъпки. Те са и предпочитани, тъй като са също много красиви, но са значително по-евтини. На борсата са по 1,50 лева за стръкче.

Любителите на лалетата ще трябва да приготвят 2,50 лева за бройка. Така букет с три бройки излиза минимум 7,50 лева. 2,50 лева ще струва и отрязаният зюмбюл, коментираха търговци. На борсите цената му е 1,30 лева за брой.

В случай че зюмбюлът е с грудка, тоест може да се засади в градината, цената му скача на 3,50 лева по борсите за цветя.

За празника на жената ще се предлагат и хризантеми по 4 лева за брой, игликата в саксия пък ще струва 6-7 лв.

В големите хранителни вериги също пуснаха букети с рози и лалета. Цената на 7 рози с дребен цвят е 6 лева, а лалетата са по 5 лева. Зюмбюлът в саксия е 4 лева. Едрите рози с дължина 40 см ще се предлагат с лев по-евтино – по 2 лева за брой за празника на жената.

В търговските центрове пък пуснаха комплекти с козметика за дамите на цени от 60-90 лева. В нея са включени хидратиращи кремове и лосиони за почистване на лицето.

Предлагат се и мечета от рози, като в зависимост от размера вървят от 40 до 90 лева за брой.

Парфюмите са също предпочитан подарък за нежната половинка, като мъжете са склонни да се охарчат с около 100-140 лева, за да зарадват обичаната жена.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram