Родопчанката баба Нурие на 110 г. е най-възрастната българка

Баба Нурие на 110 г. е най-възрастният български гражданин, разкрива справка на НСИ от преброяването на населението.

Нурие Дерменджиева от Маданско е истинска рекордьорка – родена е на 12 октомври 1912 г. и само преди 5 години за пръв път прогледна след успешна операция на едното око, извършена от смолянските лекари.

Баба Нурие се осланя на шестте си деца, вече също баби и дядовци, като на всеки от тях гостува за един месец на ротационен принцип. Столетницата е жител на маданското село Средногорци, където са синовете ѝ.

За живот повече от век баба Нурие не е казала лоша дума на някого според децата ѝ. Омъжила се на 16 години и родила едно след друго 6 деца. Сега най-големият ѝ син Рамадан е на 78 години, следва го Мюмюне – на 75, а след това са Асан, Емине, Реджеп и Хризантема. Столетницата ги отгледала в бедност, в една стая в махала Рустан. Сега махалата е напълно обезлюдена. А семейството живее по общините Мадан, Рудозем и Смолян, където си построяват къщи.

Баба Нурие има трудов стаж само от местното ТКЗС. Но животът ѝ минал все с тежък труд, гледала тютюн, картофи, фасул. Преди 45 години починал съпругът ѝ Реджеп. Той работил във флотационната фабрика, която била в Средногорци, заболял от силикоза и починал едва на 52-годишна възраст.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram