Ректорът на Стопанската академия в Свищов предлага стипендия и безплатно обучение на Нургюл

Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние сме още по-горди, че тя избра именно нашето висше училище за обучението си“. Това каза пред БНР проф. Мариана Божинова – ректор на Стопанската академия в Свищов, където тази година Нургюл Салимова ще бъде първи курс в специалност „Маркетинг“.

Имаме създадена академична фондация, която подпомага изявените ни студенти както в областта на обучението, така и в спорта, посочи тя. По думите й това става с решение на УС на фондацията, а председател е ректорът на Академията. 

Висшето училище ще отпусне стипендия на Нургюл. Още в началото на септември УС ще се събере и моето предложение ще бъде да подпомогнем Нургюл, добави проф. Божинова и посочи:

Има много неща, които могат да бъдат направени по отношение на тези „златни деца“, които ние не трябва да губим. Такава е дългогодишната политика на нашата Академия. Моите предложения ще бъдат да поемем всички семестриални такси за 4-годишния курс на обучение на Нургюл, също специални стипендии, безплатни учебници и материали, както и възможност за индивидуален план на обучение. Ще обсъдим и други награди. Ще очакваме Нургюл Салимова на тържественото откриване на учебната година – лично да получи тези награди. Искам да добявя, че след като тя вече се е записала и вече си е платила първата семестриална такса – аз ще й върна сумата от мои лични средства и ще покрия тази първа семестриална такса, която е платила„. 

Това са шампиони, които искат да бъдат шампиони и в обучението, посочи ректорът на Стопанската академия. По думите й това са отговорни, упорити, прекрасни български млади хора, които са достойни граждани на България. Ние по всякакъв начин трябва да ги съхраним и да ги запазим да се състезават за нас, категорична е тя.

Проф. Божинова посочи още, че във висшето училище имат академичен музей със специален кът, който непрекъснато се обогатява с постижения на изявени студенти – спортисти. Такова място сега ще отделим и на Нургюл, отбеляза тя.

Новата голяма звезда на българския шахмат – момичето, което предизвика истински взрив от обществена съпричастност – Нургюл Салимова, се завръща утре в България след фурора, който беляза класирането й на второ място на Световната купа за жени. 3-ти ден участието й в Баку е сред най-коментираните теми в страната. „Втора на първенството, но първа в сърцата ни“ – написаха нейни верни фенове в социалните мрежи. 

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат при жените е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Нургюл Салимова. Нещо повече – в Баку тя извърши истински подвиг, явявайки се за участие в турнира сама. Подвиг, който предизвика вълна от съпричастност от целия български народ. С класирането си в Баку Салимова си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла, който ще се проведе през април следващата година в Торонто. Безспорно този успех я изстреля на световната сцена. Сега прожекторите са насочени към нея, споделя Диян Костадинов, който е носител на златен олимпийски медал по шахматна композиция, 3-кратен шампион за Световната купа и бронзов медалист от Световно първенство. Той подчерта, че Нургюл е впечатлила целия свят с агресивната си игра. Според нея тя има нюх да води инициатива и да атакува.

„Освен това тя показа страхотна психика. В трудни моменти тя изглеждаше непоклатима„, подчерта той. Според него Нургюл е уверена и знае какво прави, което е предпоставка за много успехи

Към успеха си в Баку Нургюл Салимова уверено върви от мига, когато е открит нейният талант, а тогава тя е била едва 6-годишна. През 2009 година огромният й потенциал е забелязан от бургаския треньор Живко Жеков. Той започва да работи с нея от 2013 година. За съдбовната среща, както и затова, което предстои пред талантливото ни момиче говори Живко Жеков. Самият той казва, че отдавна не е само треньор на Нургюл, той е част от нейното семейство.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram