Редовите социалисти показаха „червен картон“ на Златева, Дъбов и Найденов

Имунната система на БСП изглежда силно задействана и решена да се справи с отдавнашни партийни полуаристократи от кръга „Станишев“.

По всичко личи, че партията проявява здрав разум и активира очистителни процеси, за да се рестартира организационно.

Припомняме, че неотдавна партийните структури лишиха от делегатско право на идния конгрес сивия кардинал на Станишев – Димитър Дъбов, който не получи подкрепата на собствената си шуменска партийна организация, а така също и бившия военен министър и дългогодишен член на ИБ на БСП – Ангел Найденов не успя да стане делегат на конгреса от Перник. Найденов е съпруг на Манолова, която също е част от тази група.

Последният случай е пак от кръга „Станишев-Гергов“- Деница Златева, където последната бе съзнателно отглеждана и последователно инсталирана на различни партийни постове, но също и в изпълнителната и законодателната власт.

Деница Златева е разпознавана с надменно поведение и неукротима амбиция за власт сред редовите социалисти. През годините така и не успя да намери общ език с редовите хора, да си намери партийна структура, да се хареса на обикновените социалисти.

Влечението й да бъде в авангарда на управлението беше и е толкова безкомпромисно, че бе решила да остане министър в кабинета Борисов-3, директно от служебния кабинет на Радев. Само отпорът в партията я спря. Докато Станишев и Гергов, явно са я насърчавали.

Говори се, че именно Златева като вицепремиер е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош – скандалният шеф на НДК, който бе разследван за съмнително разходване на 4 млн. лева. За това се шушука по партийните организации, където темата за надменното отношение на Златева към съпартийците й не е слизала от дневен ред.

Днес за първи път Златева няма да е делегат на предстоящия конгрес през септември. Така реши партийният вот на редовите й съпартийци.

Това е силен и оглушителен шамар за тандема „Станишев-Гергов“, дошъл от доскоро мълчаливата публика на широките леви маси.

Партийците не само са живи, но и подчертано активни, защото именно те порязаха и мераците на Златева да оглави движението на жените социалистки, като й дадоха само 24 гласа – най-скромният вот в състезанието с още три дами. Тя се класира едва четвърта!

Опитът й да получи делегатска карта за конгреса от средите на женското социалистическо движение не сполучи, но доста по-позорно били попарени попълзновенията на Златева да получи благословията на социалистите от Хасково и София за конгресно делегатство.

И трите знакови примера са ясен сигнал към групата „Станишев-Гергов“, че партията няма да й позволи отново да превземе БСП.

Демократничното отстраняване на Златева, Дъбов, Найденов от редовите социалисти показва, че за БСП е възможен нов път.

Не бива да се позволява с деструктивни методи да се завръщат и да спират демократизацията на партията, която въведе Корнелия Нинова с института на прекия избор.

Цялата партият сама ще избере своя лидер!

Емил Габровски

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram