Разработват американско-българска Пътна карта в сферата на отбраната

Посланикът, официални лица от Департамента по отбраната на САЩ и българският военен министър работят по разработването на американско-българската Пътна карта 2020 – 2030 в сферата на отбраната.

Посланик Херо Мустафа присъства на работен обяд с представители на американското и българско военно ръководство, за да даде ход на развитието на 10-годишния Двустранен план за отбрана, заедно с министър Красимир Каракачанов. Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната също се присъедини към разговорите и ще участва в стратегическия диалог между САЩ и България в сряда. Делегацията постигна съгласие по основните точки на българо-американската Пътна карта 2020-2030 г. и бърз график за нейното изпълнение.

Картата ще даде насоки на българското и американското ръководство в техните съвместни усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия чрез фокусиране на усилията за сътрудничество в областта на сигурността, особено в сферата на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на въоръжените сили на България. Екипите по прилагане на стратегията изготвят за преглед проект на Пътната карта през април, а военното ръководство има за цел да подпише окончателна версия в София през септември.

Резултатите от днешната среща са конкретен пример за динамично развиващото се сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, регионалната и глобалната сигурност, съобщават от американското посолство у нас.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram