Радев: Протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността, а на българското здравеопазване

Съществува дълбок структурен проблем в българското здравеопазване, който изисква откровен и конструктивен диалог. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Дуръс, помолен да коментира ситуацията с протестиращите медицински сестри в сградата на Народното събрание на площад „Александър Батенберг“, съобщиха от президентския прессекретариат. Българският държавен глава е на посещение в албанския град, за да се запознае на място с щетите от тежко земетресение през месец ноември м.г., довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети.

Запитан за действията на Националната служба за охрана, президентът заяви, че НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти.

Държавният глава подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от НСО, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент.

Припомняме, че напрежението с протеста на медицинските сестри ескалира тази сутрин, след като една от сестрите – Бойка Анастасова, излезе през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия партиен дом, застрашавайки живота си. С убеждаването ѝ да се прибере беше ангажиран лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, като в сградата имаше и психолози.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram