Радев пред ДПС: Пред вас стои хипотетичната възможност за трети мандат

Предизвикателствата изискват създаване на правителство с устойчива парламентарна подкрепа. Разчитаме на вашите дългогодишни парламентарен опит и традиция, за да се състави правителство. Не искам да създавам убеждение, че като президент тикам този процес в някаква посока. Пред вас при определена хипотеза стои третия мандат. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с ДПС.

Според него новото правителство ще бъде знаково заради големите възможности, които се отварят пред страната ни.

„Радвам се, че вашата партия днес е тук на тези консултации. Разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия – да се намери верният баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени, които ангажират енергията на това Народно събрание, и много важната задача – съставяне на правителство. В никакъв случай не искам да създавам някакво убеждение, че аз като президент тикам този процес в някаква определена посока. Длъжен съм като президент да не пренебрегвам нито една опция, затова пред вас също при определена хипотеза стои въпросът за трети мандат“, каза още той.

Държавният глава посочи, че иска да разбере вижданията на партията относно приоритизирането на най-важните закони, внесени като законопроекти в това Народно събрание.

Ще бъда благодарен да чуя вашите виждания относно механизмите, условията и ситуацията по създаване на кабинет. Вашите виждания относно приоритизирането на най-важните закони, внесени като законопроекти в това Народно събрание, отношението по Плана за възстановяване и устойчивост. Искам да чуя отношението ви за хипотетичен трети мандат и вашите виждания и нагласи за координиране на усилията с останалите парламентарно представени групи за постигане на един възможно най-добър в тази обстановка за страната ни резултат“, допълни Радев.

Именно това ново правителство ще бъде знаково, тъй като периодът 2021 – 2025 година ще бъде ключов за десетилетия напред за развитие на страната ни предвид огромните възможности които се отварят пред нас по линия на Европейския съюз и подкрепата. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с ДПС.

Мустафа Карадайъ отговори че разчита вота на българските избиратели като желание за промяна: „Трябва да спрем омразата, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката“. Според него е нужен диалог между институциите и политическите партии, за да има нормалност в политиката.

Той съобщи, че ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които са загубили изборите: „Ние имаме с 4 мандата и 20 000 гласа повече“.

„Имаме готовност да подкрепим правителство на трите нови партии, но посочваме и някои приоритети. Като първи приоритет посочваме борбата с COVID кризата и ускорената ваксинация. Важен приоритет за нас е достойното ни членство в евроатлантическите структури“, заяви председателят на ДПС.

По думите му България трябва да има ускорено икономическо развитие като досегашния ръст не е достатъчен.

На консултациите присъстват председателят на партията Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ахмед Ахмедов.

Председателят на ДПС посочи, че България трябва да има ускорено икономическо развитие като досегашния ръст не е достатъчен.


Като четвърта политическа сила те се консултират с президента след ГЕРБ, ПП „Има такъв народ“ и „БСП за България“.
 Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram