Радев от Молдова: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение

Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

Коментарът на държавния глава е във връзка с разговорите между парламентарните групи на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП) и ГЕРБ – СДС за съставяне на правителство с втория мандат.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че според него Мария Габриел (ГЕРБ – СДС) и Николай Денков (ПП – ДБ) са много близо до решение. 

България трябва да има редовно правителство, но то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България, каза президентът.

„Предстои европейска среща на високо ниво с важни последици за бъдещето на континента, особено за България. На фона на сериозните проблеми с правата на българите в Република Северна Македония, които ще бъдат неотменима тема на разговорите днес, на фона на войната в Украйна, на растящото напрежение в Косово, проблемите в енергетиката и свързаността – важна тема в разговорите ще бъде и въпросът за разклатеното доверие и разклатената европейска перспектива на България след срамните записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите“, коментира Радев.

По думите на президента тези събития отдалечават България с огромни крачки от Европа – като ценности и морал, както и принципи и начин на правене на политика. „Тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм – като заявка на тежки закононарушения и чистки подписани кръв, за погром на институциите и държавна измяна“, заяви държавният глава.

Според него всичко това „дискредитира европейски лидери“, а „европейската преса гърми с изключително негативни коментари за България“.

„Това е позор, който се изля върху лицето на страната. За една нощ се пометоха едногодишни усилия и осезаеми постижения. Сега ще трябва време и много усилия да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс“, смята Румен Радев.

Президентът каза още, че редица европейски лидери са поискали среща с него днес, а той ще положи усилия да ги убеди, че България ще се съхрани като демократична европейска държава.

Ще положа усилия да убедя европейските лидери, че въпреки мрачните разкрития, България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава“, заяви още президентът Румен Радев.

Държавният глава Румен Радев е в Молдова, за да представлява България във Втората среща на върха на Европейската политическа общност.

Източник БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram