Радев към ДБ: Вие сте гарантът за правовата държава

С вота си за вас българските граждани показаха, че искат безкомпромисна защита на правовата държаваОтговорността за последователно отстояване на принципа на върховенство на закона е ваша. Такова бе обръщението на държавния глава Румен Радев към представителите на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, които дойдоха във втория ден от консултациите, които се провеждат в рамките на процедурата по излъчване на правителство от 47-то Народно събрание.

Преди ДБ при президента бяха представителите от „Има такъв народ“.

И пред тях Румен Радев изтъкна ролята на служебните правителства, които са положили добра основа за бъдещо взаимодействие. Аз съм убеден, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани. „Историята показва, че демократичните формации в ситуации на кризи са правили стъпка напред а не стъпка напред.“

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов се надява на успех за излъчване на управление, но въпросът е как това управление ще съумее да работи. Голяма е възможността да започнем промяната, но тази промяна не е смяна на един с друг, а дълбока трансформация.

Стремежът на ДБ ще е промяна на прокуратурата и ВСС, а това ще изисква и по-големи мнозинства. „Ние ще работим за това да има конституционни промени„, даде заявка Христо Иванов и посочи: Това трябва да се случи, не е въпросът само до смяната на Гешев, въпросът е във философията на закона.

Другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов поздрави Румен Радев с преизбирането му за втори мандат. Атанасов обаче поиска и промени в службите, където макар и кадри верни на старото управление да са сменени, са извършени неподходящи назначения. Като пример Атанасов посочи главният секретар на МВР, чийто пост на този етап се виждало, че му е твърде висок.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram