Радев иска да се отложи клетвата на Атанасова и Белазелков

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционният съд срещу избора на нови съдии и призовава да не се пристъпва към клетва в момента, преди произнасянето на самия КС. Радев иска и изборът да бъде обявен за противоконституционен.

В мотивите си държавният глава посочва чл. 91б от Конституцията, приет преди един месец, който задължава Народното събрание да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени при номинациите и избора на тези конституционни съдии.

Освен формалните обсъждания и процедури, които целят да легитимират предварителна договорка между управляващите политически сили, доказателство за това, че са престъпени нормите, е съзнателният опит на мнозинството от народните представители да заобиколят и решенията на КС за срока на мандата. Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Малко преди това 14 от 27-те адвокатски колегии разпространиха обща позиция, а гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ обяви протест пред Партийния дом утре.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram