Пътната помощ по-скъпа от колата

Хилядарка може да удари пътната помощ в летните месеци, алармираха пострадали от цените шофьори. Летният сезон е най-натовареният за сектора, призван да спасява закъсали и катастрофирали коли по пътищата на страната. Според представители на бранша повикванията за пътна помощ през лятото са три пъти повече спрямо тези през останалите сезони.

Огромното търсене води и до повишаване на цените, въпреки че репатраци у нас има предостатъчно – над 1100 са автомобилите за пътна помощ в регистъра на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

В момента повечето фирми предлагат спасяване на автомобила от беда извън града за 1,20-1,60 лв./км, като цената се заплаща в двете посоки. Цената зависи от това дали става дума за малък лек автомобил, джип или бус. Оттам нататък се начисляват куп малки такси, като например такава за липсваща кука на автомобила или пък за блокирала една или повече гуми.

Такса има и за липсваща гума или цяло колело. Повечето фирми имат и специална такса за „забавяне по независещи от фирмата обстоятелства“, като тя е от 30 до 50 лв. за всеки започнал час. И тук идва следващата ключова особеност – всички фирми имат отделен ценоразпис за услуги, извършени в диапазона 22:00-07:00 ч. Така, ако ви се наложи да търсите пътна помощ нощем, цените са с 30-50% по-високи от дневните.

„Телеграф“ изчислил, че при повреда или ПТП на автомобил от София на около 200 км от столицата около Стара Загора репатрирането би излязло до 1000 лв., ако несполуката ви е застигнала в тъмната част от денонощието. Разбира се, не сте длъжен да превозвате автомобила си до столицата, а можете да го закарате до сервиз в най-близкия областен град. Това обаче води със себе си нови разходи и рискове – непознати сервизи, нощувки, както и лични транспортни разходи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram