Първо да видя оставките на Борисов и Гешев, след това дебат за конституция

Президентът Румен Радев ще инициира дебат за нова конституция веднага след като премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев си подадат оставките, обяви той.

Имам вариант за нова Конституция, каза Радев след откриването на учебната година във Военната академия „Георги Стойков Раковски“.

„НЯМА ДА СЕ ОСТАВЯ ДА БЪДА ВЪВЛИЧАН В ТОЗИ ДЕБАТ. ЩЕ ГО ИНИЦИИРАМ ВЕДНАГА И ТО МНОГО ЕКСПЕРТНО, НО В МОМЕНТА, КОГАТО ВИДЯ ОСТАВКИТЕ. ТОВА В МОМЕНТА Е НАЙ-ВАЖНАТА ЗАДАЧА ПРЕД ОБЩЕСТВОТО. НЕЗАБАВНИ ОСТАВКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ, ЧЕСТНИ ИЗБОРИ, НОВO ДОВЕРИЕ“, КАЗА ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА.

Според него е цинично това управление, „което погази Конституцията, сега да има амбиции да дарява на българските граждани нова“.

Той подчерта, че протестите не стихват и в големите градове не само у нас, но и в чужбина.

„ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ЗАД ГРАНИЦА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОНСОЛИДИРАНИ. ВЪВ ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА, В АМЕРИКА, БЪЛГАРИТЕ ПРОТЕСТИРАТ. ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОКАЗАТЕЛНО. ИМЕННО ТЕЗИ НЕСТИХВАЩИ ПРОТЕСТИ СА ИСТИНСКИЯТ, ОБЩЕСТВЕНИЯТ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО. СПОРЕД МЕН НЕ МОЖЕ ПРОВАЛЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОРИСОВ ДА ВОДИ КОНСТИТУЦИОННИ ДЕБАТИ, ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА УПРАВЛЯВА И ДА ОПРЕДЕЛЯ БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА. ЦИНИЧНО Е ТОВА УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ПОГАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА, СЕГА ДА ИМА АМБИЦИИ ДА ДАРЯВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НОВА“,
ПОДЧЕРТА ПРЕЗИДЕНТЪТ.

Президентът се обърна с молба към народните представители – да не гласуват за експертен кабинет, когато оставката бъде подадена, което според Радев било неизбежно.

„ЕКСПЕРТЕН КАБИНЕТ ЩЕ БЪДЕ ИЗМАМА. ПРИ ЕДИН ТАКЪВ, ПАК КАБИНЕТЪТ НА БОРИСОВ ЩЕ ОРГАНИЗИРА ИЗБОРИТЕ”, ОБЯСНИ ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА./offnews.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram