Първите пари по Плана за възстановяване няма да дойдат преди Нова година

svobodnaevropa

Европейската комисия ще разглежда в следващите два месеца изпратения от България План за възстановяване и устойчивост и едва след това той може да бъде одобрен от Съвета на ЕС. Това означава, че първите авансови плащания към София едва ли ще бъдат направени преди коледните празници в края на годината. България можеше да получи авансово 1,6 млрд. лева още през 2021 г.

„Имаме ангажимент да работим възможно най-бързо“, каза на брифинг в София Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

Планът беше предаден от българското правителство в петък, 15 октомври. Ден по-рано Министерският съвет одобри плана, който беше няколко пъти отлаган и преработван в последната половин година.

„В регламента на ЕК оценката на Плана продължава два месеца. Със съгласието на правителството срокът за разглеждане може да се удължи. След неговото приемане в ЕК, следва одобрение от Съвета на ЕС, което обикновено става в едномесечен срок, но също може да е по-дълъг“, обясни Кюланов./svobodnaevropa

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram