Пуснаха кмета на Стамболийски: Нямам обвинения

Пуснаха кмета на Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев, предаде агенция „Фокус“, позовавайки се на активисти на партията. 


Почти 12 часа продължи акцията на Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура във Фабриката на семейството и в сградата на община Стамболийски, където се извършваха претърсвания и изземвания.

„Нямам повдигнато обвинение. Не бях задържан. Това ми се случва за трети път. От мен искаха съдействие, претърсване на общината. Иззеха ми телефоните, лични вещи, претърсиха автомобила ми”, заяви пред NOVA кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който е и областен координатор на ГЕРБ. Той ще трябва тепърва да дава и показания пред „Икономическа полиция”. 

В четвъртък в общината имаше полицейска акция. Тя е проведена след сигнал за евентуални злоупотреби с евросредства.

„Няма задържани в общината, имаше пиар акция на полицията. Целта е да се отвлече вниманието от това, което се случва в момента – убийства на полицаи всяка вечер, пробитата мрежа на границата и наплива на имигранти. Това са неща, които касаят държавата. Какво да направим, за да отвлечем вниманието на хората? Започваме акция срещу кметове на ГЕРБ, които са работещи. По този начин отвличаме вниманието на обществото от големите въпроси и несправянето на полицията със задълженията ѝ”, каза Мараджиев.

„Няма лошо в проверките. Но няма злоупотреба с евросредства. От 2016 г. досега община Стамболийски не е използвала нито един лев евросредства. На никой не му стана ясно какво точно проверяват полицаите”, каза Мараджиев.

Той извади и разпоредителен протокол от Окръжния съд в Пловдив.

„В това разпореждане на полицията се разрешава да претърси и изземе от сградата на общината, но не и от моя дом или дома на моя син”, каза още кметът.

Сигналът срещу кмета е подаден от депутата от „Възраждане” Стоян Таслаков, който е и жител на Стамболийски.

„Ако един депутат с един сигнал успее да доведе полиция и жандармерия, това означава, че не живеем в правова държава”, каза Георги Мараджиев.

„Срещу този депутат община Стамболийски е издала заповед за събаряне на част от неговата незаконно построена къща. Неговата майка и сестра живеят в общинско жилище”, каза Мараджиев.

Той изрази притеснения как ще продължи обслужването на граждани от общината.

„Бяха иззети двата ми телефона, компютри от счетоводството, компютъра на главния финансист. Общината няма да спре работа въпреки това”, каза Мараджиев.

„Около 20 човека нахлуха във фабриката ми и в дома ми”, каза синът на кмета. „Заставиха всички служители да си оставят телефоните, бяха претърсени, претърсени бяха личните ни автомобили. Безпрецедентен натиск”, смята синът на кмета. 


Според представители на ръководството на партия ГЕРБ единственият мотив за безпрецедентната акция е политически и отклоняване на вниманието от мигрантската криза и от дълбоките и тежки проблеми, които има в МВР.

Акцията е политическа поръчка и цели дискредитирането на ГЕРБ и на личността на Мараджиев, твърдят още от партията.

От прокуратурата заявиха по-рано през деня, че има образувано досъдебно производство и най-общо става дума за нарушения при обществени поръчки.

Досега Мараджиев е разпитван само като свидетел и срещу него все още няма повдигнато обвинение.

„Всичко е една добре подготвена политическа поръчка, добре извъртяна с една единствена цел, да се смачкат силните кметовете на ГЕРБ, тези, които печелят избори“, това каза кметът Мараджиев на излизане от Следствието, цитиран от „Фокус“. Целта е да бъдат елиминирани тези кметове, каза още Мараджиев и даде пример и с други репресирани кметове от страната.

Той съобщи още, че семейството на сина му е било подложено на полицейско безобразие. Един от полицаите директно е казал на снаха му, че ще е така, като не знаят за кого да гласуват. А зам.- кметът му е стоял заключен в Икономическа полиция четири часа без адвокат, без вода и храна. Получила е паник атака.

„Единственото нещо, което мога да кажа е, че община Стамболийски няма нито едно нещо, в което е обвинена. Това са сигнали за ремонт на площадки и сгради. Питаха дали са усвоени евросредства. Някои хора няма как да се примирят, че ГЕРБ печели 14 общини в областта от общо 17“.

Мараджиев каза още, че събира хората от общината в 8.30 часа и ще ги информира, че работата ще продължи. Трудно ще е без компютри и документи, но ще продължи. Няма да спре. Документите, които са иззети касаят обществените поръчки.

Стана ясно още, че кметът на Асеновград Христо Грудев също е получил призовка да се яви в полицията.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram