Проф. Радка Аргирова: Сертификатите за антитела скоро може да се признават и в други страни


Зелените сертификати от вчера могат да получат и хора, които не са ваксинирани, но след тестване покажат, че имат антитела, например след преболедуване, което може и да е безсимптомно.

Сертификатът ще се издава от Националната здравно-информационна система, както след ваксиниране, но ще важат само в България.

Подобни документи са въведени и в други страни.

Възприетите стойности на IgG в BAU/ml са приети от СЗО, като изравнителен показател. Нивото от над 150 BAU/ml IgG е десет пъти по-високо от референтната стойност, което показва, че човекът е защитен.

Нека хората, които миналата година са се изследвали за антитела, да не сравняват стойностите със сега приетите. През 2020 г. нямаше общоприет стандарт. Стандартът на СЗО се прилага от 2-3 месеца, обясни пред Радио София вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.

Цифрите от всяка лаборатория се преизчисляват, защото са различни в зависимост от използваните тестове.

В момента в СЗО и в ЕС се водят разговори дали сертификатите за преболедували, които важат в съответната страна, да се признават поне за общоевропейско ползване, съобщи проф. Аргирова.

Тя допълни, че ако след 3 месеца човек отново си направи тест, може да се ориентира за динамиката, с която губи антителата си./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram