Проф. Олег Хинков: През 2009 у нас загинаха 4000 от свински грип, но нямаше извънредно положение

През 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец.

Това заяви в „Денят започва“ с Георги Любенов проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш заместник-министър на здравеопазването.

„За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора – най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, не е така, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение. Тогава ние реаниматорите, бяхме в условия, близки до тези“, категоричен е проф. Хинков.

В България няма истински реанимации. Причината да е така е един български министър на здравеопазването„Живеем в страшни времена, сега не е време да се сочи с пръст – време е сериозните, знаещите, да се съберем и да спасим каквото можем“, заяви професор Олег Хинков във връзка с коронавируса, след като беше попитан за кой министър говори.

Хинков е бивш зам.-здравен министър, в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Неговата специалност е анестезиологията.

Предстоят ни страшни времена, в интензивните отделения ще се влиза със селекция – пациенти над определена възраст няма да бъдат приемани, категоричен беше пред Българската национална телевизия (БНТ) в предаването „Денят с Георги Любенов“ проф. Хинков.

Той предупреди, че при такава ситуация до седмица-две почват да напускат и медицински работници, защото не могат да издържат психически на страшния избор – да определят кой да има шанс живее и кой да умре.

Професорът обясни и защо се стигна дотук – заради принципът „болница – търговско дружество“. По думите му, на месец средно 40 000 лева струва да имаш анестезиология в параметри, в които трябва и това се води „загуба“, съответно никой директор на болница не поддържа такава финансова загуба. Затова сега в България почти няма анестезиолози.

Хинков даде пример какво е реанимацията – да имаш свободен ресурс, поне една медицинска сестра, която да може да замести веднага. Реанимационната сестра трябва да е млада, тя минава 15-17 километри на едно дежурство, вдига сумарно  800 килограма. И не може тя да има опит по-малко от 3 години, категоричен е професорът.

„2008 – 2009 година беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 година в България умряха 4000 души за 1 месец. За огромно съжаление те бяха предимно млади хора – родилки и бременни жени. Нямаше обявено извънредно положение, но малкото хора, които работехме реанимация, бяхме близко до това положение (бел. ред. – като пандемия)“, разказа професор Хинков.

Епидемиите почват и свършват на ниво между микро и макро света, което не разбираме, заключи Хинков. 

По думите му, предложението да се закупят ударно голям брой респираторни апарати, ще доведе до голям брой смърт на пациентите. Средството, което ни е необходимо, се нарича Отделение за интензивно лечение – реанимация, категоричен е проф. Хинков.

Той обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни. Леглото в реанимация трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата – респираторите, за които се говори толкова много. Но никой не знае колко е точният им брой в България. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват, попита риторично професорът.

Ако за нормално функциониране на държавата са необходими около 1200-1400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години, категоричен е проф. Хинков.

„Лично аз съм говорил с почти всички министри на здравеопазването – нищо. Говорихме, че специалността интензивно лечение е елемент на националната сигурност. Аз написах и доклад до ДАНС – нищо.

Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция – болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани“, каза още проф. Хинков.

От 1992 г. до 2002 г. проф. Хинков е началник на Клиниката по анестезия и интензивно лечение в Многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“. През 2002 г. е прокурист на болница „Александровска“, а от 2003 г. отново е началник на нейната Клиниката по анестезия и интензивно лечение. 

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram