Проф. Ива Христова: Новият подвариант на „Омикрон“ е червена лампа, разпространява се бързо


Tвърде бързо се разпространява новият подвариант на Омикрон, но иначе не протича по-тежко, не дава натиск към здравната система, няма повишение на хоспитализациите, няма ръст в приема в Спешните отделения, няма нито на ръст смъртността. В това увери директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV.

Христова уточни, че се следи внимателно, защото това е най-заразният подвариант на Омикрон – един човек може да зарази много хора, като преодолее ваксинацията.  Един случай на варианта „Кракен“ е установен в София, но това е червена лампичка, че този подвариант е у нас. Може да се очаква неговото повишение до 10 и над 10%, предупреди Ива Христова. За България в момента грипът измести разпространението на коронавируса, добави тя. 

„С грипът имаме проблем, просто гори цялата страна, ние сме почти на върха на вълната и след няколко седмици ще започна да намалява“, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.  Тя призова все пак да се спазват основните мерки – дистанция, дезинфекция, да се носят маски, да се приемат витамин С и Д. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram