Проф. Дарина Григорова: Кризата показа, че пазарната икономика е гола

Кризата показа, че пазарната икономика е гола. Малко хора се замислят за причината за тази ситуация, в която се намира светът, защото медицината не може да бъде бизнес. В България не сме подготвени за коронавируса, защото сме сринали социалната държава.

Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова от СУ „Св. Климент Охридски“. Според нея

„Видяхме кой прати лекари в Италия – Куба. Тази страна има ли нещо общо с пазарната икономика, а каква медицина има – защо? Тези реални причини се скриват, а се надгражда паника и някакви фантастични проекти за нов свят. Но той светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме“, заяви още тя.

По думите на проф. Григорова има илюзия, че ще има суверенност, но тя е заради „общия протокол“, по който всички общества реагират на тази криза – има еднаквост в действията, по които се реагира, и еднаквост в паниката.

Тя коментира, че остава нагласата за търсене на външен враг и в тази криза. Според нея Европа би била силна само с Русия и европейските държави рано или късно ще го разберат.

Проф. Григорова посочи интересно структуриране на информационната политика в Русия в кризата с коронавируса, като обясни, че новините за ограничения и забрани ги съобщават кметът на Москва Сергей Собянин и премиерът на Русия Михаил Мишустин, а не президентът Владимир Путин: „Това е тънък психологически ход“, коментира тя добави, че по този начин те ще понесат и негативите за това, „че са тормозили, във всякакъв смисъл на думата, хората“, а не президентът Путин.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram