Прокуртурата се задейства заради замърсяването на Варненското езеро

Прокуратурата се задейства по казуса със замърсяването на Варненското езеро. Образувано е досъдебно производство заради скъсания подводен напорен тръбопровод.

То е срещу четири лица, които са обвинени в длъжностни престъпления – документално престъпление с цел присвояване на европейски средства, престъпление по служба и безстопанственост и екологично престъпление. Смята се, че държавата е била ощетена с над 1 милион лева.

Новината съобщават от Окръжната прокуратура във Варна.

“Разследването обхваща периода от ноември 2011 г. до момента, като се започне от проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията му, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева. С постановление на Окръжната прокуратура във Варна то е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел поради изключителната фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая”, съобщават още от прокуратурата.

Съоръжението е изградено по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна. Изпълнител е фирма „Сфелинос С.А.“ – Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г.

фРОГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram