Прокуратурата търси в ТЕЦ „Брикел“ документи за вноса на боклуци от Италия

Автор: www.svobodnaevropa.bg

Варненската районна прокуратура и полицията влязоха в ТЕЦ „Брикел“ и фирма „Траш юнивърс“ в старозагорския град Гълъбово, за да търсят документи и материали, свързани с вноса на 127 контейнера боклук от Италия, съобщиха от държавното обвинение . Акцията става факт три дни, след като главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и екоминистърът Емил Димитров посетиха Варна, за да видят на място внесените отпадъци.

„Първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил манифестиран като пластмасови и каучукови отпадъци. След изтичане на срока за временно съхранение при отваряне на контейнерите разследващите установиха разминаване между реалното и манифестираното съдържание“, уточняват от прокуратурата.

Всъщност става въпрос за текстилни, стъклени и дървени отпадъци, чиито получател е била софийската фирма „Блацион“ ООД, но е трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ и изгорени в ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. Всеки момент предстои първите 28 от тези контенйнери „да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от град Салерно“, добавят от Варненската районна прокуратура. Транспортнирането на отпадъците ще бъде за сметка на италианското дружество.

След избухване на скандала с вноса на боклук за изгаряне в България, премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде наложен мораториум. Във вторник новият министър на околната среда Емил Димитров обаче каза, че вносът от ЕС не може да бъде забранен. Въпреки това правителството иска да го контролира. „Ще направим всичко възможно да покажем, че има държава и да преустановим този процес“, заяви и главният прокурор Гешев по време на посещението си във Варна в неделя./svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram