Прокуратурата се заема с Волен Сидеров

Лидерът на „Атака“ призова за нарушаване на противоепидемичните мерки

Прокуратурата се заема с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който за пореден път излезе с провокативно изявление за нарушаване на карантината и да не се спазват мерките, препоръчани от шефа на националния щаб ген. Мутафчийски. Държавното обвинение ще се самосезира за изказването на Сидеров, заяви пред „Сега“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Малко след това от пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че „Софийска районна прокуратура се самосезира по повод изявления на В. С., общински съветник, лидер на политическа партия, чрез средствата за масово осведомяване, с цел подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки, въпреки обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение“.

„В телевизионно предаване, излъчено на 12.04.2020 г., С. многократно призовава за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус. Същите призиви са изпратени  на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“, пише още в съобщението на прокуратурата. Разследването е възложено на СДВР.

Късно снощи беше разпространена позиция на партия „Атака“, в която се казва следното: „Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога (…). Днес, на Цветница, застанаха едни хора на 2 метра един от друг в храма, в „Александър Невски“. Какво показват? Кое им е по-важно – Мутафчийски или Бог? Народът, вярващите, да реагират и да кажат, че това не е правилно. Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат – „Господи, идваме пред теб с маска”. Не целунаха иконата, защото можело да се заразят, не взеха Причастие, защото един селски простак, зам.-председател на НС, казва, че можело да се заразят (…). На Цветница не отидох, защото няма как да сложа маска пред Бога. Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност. Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово“.

За автор на думите в имейла на „Атака“ е посочен Волен Сидеров.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

От началото на извънредното положение прокуратурата няколко пъти официално оповести, че е повдигнала обвинение за изказвания, които всяват паника в условията на епидемия. В Наказателния кодекс пише, че „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“. По тежкият състав на това престъпление – ако са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Преди близо месец пловдивската районна прокуратура образува досъдебно производство срещу двама лекари от местната болница „Св.Мина“ за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. Причината е, че медиците се оплакаха от липса на всякакви предпазни средства – маски, респиратори и дори престилки, тампони и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснал поради тази причина.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram