Прокуратурата пусна записи как Божков стои зад протестите

Спецпрокуратурата е образувала дело за престъпление срещу републиката и днес ще покаже на обществото доказателства за безпрецедентни опити на обвиняеми за организирана престъпност да избяга от наказателно преследване. „Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние, ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля всеки български гражданин да си отговори на въпроса това ли иска.“ Това обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев в специално изявление.

Веднага след гръмките закани спецпрокуратурата разпространи четири разговора на укриващия се в Дубай Васил Божков, записани със специални разузнавателни средства, тъй като телефоните му се подслушват по делото срещу него.

На 10 юни 2020 г. по данни на ДАНС Божков говори с журналиста Огнян Стефанов. Божков му казва (запазен е правописът на прокуратурата, б.а.), че „Имах от някои политици предложение да направа партия и да ги подкрепа. А пък да такова, да ме вкарат в Парламента. А моите, моите опорни точки утре аз ше ги дам, за политическо движение… (…) Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо“е да му орежем правомощията без да променяме Конституцията. (…) Като го напра’име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев… (…) Но моята тактика е първо да бутна Влади и т’ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раз-раздвоят вниманието.

На 10 юли Божков говори с някого, който според справка на ДАНС има вероятност да е Александър Паунов, твърди прокуратурата. „Кво ше кажеш за протеста? Но въпросът ми е друг. Тоя сега, тоя лумпен Влади ше дойде или писмено ше отговаря?“, казва Божков. Друга негова реплика е „Да, бе, ше продължат (протестите). Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик’ви лумпени. (…) Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди, протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да (не се разбира) до тях и т“ва е. (…) Но ме изкефи как се управлява тълпата по т’ва, по мрежите. (…) Насъсквам хората, те ше извадят и ше пуснат.“

На 12 юли Божков пак търси Огнян Стефанов. „Иначе виждаш, че про-проекта върви по план. (…) Точка първа – прочистване на хунтата от властта. Точка втора – създаване на нещо различно и ново. (…) Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к’во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ. (…) Така че с’а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев. (…) И после да видиме Румен Радев к“во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва. (…) Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва. (…) „Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг. Имам предвид не Президента, Шиши“.

„Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!“, написа в Туитър главният прокурор.

Преди това Милева каза, че от доказателствата, които спецпрокуратурата ще изнесе, ще се види как представители на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост. По думите й има доказателства как използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите, обвиняеми, които се чувстват недосегаеми, искат да попречат на прокуратурата. „Последните седмици сме свидетели как всички тези, които българската прокуратура иска да изправи пред правосъдието, полагат усилия не само да попречат на това, но и да унищожат независимостта на разследващите органи в опит да запазят заграбеното от народа“, посочи Милева.

Поименно от прокурорката бяха споменати укриващият се в Дубай обвинеям бизнесмен Васил Божков, както и бившият банкер Цветан Василев, който е задочно подсъдим за източването на КТБ, тъй като е в Сърбия.

Гражданите трябва да са наясно, че тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони и милиарди левове, каза още Милева.

И добави, че прокуратурата подкрепя правото на всички да изразят с мирни средства своите възгледи за по-добър живот. „Правото на граждански протести е сред основните принципи на съвременните демокрации. Наясно сме, че прокуратурата е длъжник на обществото в осигуряване на чувство за справедливост, което се оказва трудно постижимо през последните 30 години. Постигането на тази справедливост е сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев“, каза говорителката.

И допълни, че обществеността има право да знае как Васил Божков и Цветан Василев си партнират с „честни“ политици и „свободни“ журналисти, допълни Милева.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram