Прокуратурата погна Рашков с проверка за пране на пари

Софийската градска прокуратура е започнала проверка срещу бившия вътрешен министър, а сега депутат от „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков. Това се разбира от съобщение от пресцентъра на институцията. В него Рашков не е споменат поименно. Обясненията в съобщението обаче водят към подгряващи публикации от последните 24 часа в близък до прокуратурата сайт, замесващи името на Рашков.

Сега прокуратурата съобщава, че праща съобщението си „по повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител“.

Прокуратурата е получила сигнал по темата, се казва още в съобщението. Във въпросната публикация е споменато, че прокуратурата е сезирана. В сигнала „са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари“, гласи съобщението.

Градската прокуратура е наредила на КПКОНПИ да направи проверка.

Рашков е в обтегнати отношения с прокуратурата още откакто беше шеф на бюрото за контрол на СРС-тата, а главен прокурор беше Сотир Цацаров. После, когато стана служебен и редовен вътрешен министър, а държавното обвинение вече се оглавяваше от Иван Гешев, положението не се подобри. Рашков дори отказваше да се среща с главния прокурор, а върху негов сигнал до служебния правосъден министър Янаки Стоилов стъпи първото искане за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

Рашков беше призован като свидетел по делото „Хемус“ и дори заплашен с принудителен разпит, тъй като отказва да вземе призовката си.

Бившият вътрешен министър беше проверяван и от НАП, но ревизиите не отриха проблеми.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram