Прокуратурата онемя за абсурдните оценки на заменките по морето

Държавното обвинение мълчи вече година за резултатите от разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на заменките на гори в стил „кон за кокошка“. Прокуратурата се намеси, след като се разбра, че апетитни сделки, сключвани през 2007-2009 г., са били повторно оценени на смехотворно ниски цени. Така неслучайни бизнесмени не просто няма да връщат пари на държавата, а дори ще трябва да получават от нея компенсации, защото се оказаха ощетени. По схемата със замените на гори, много от които на първа линия по морето, България бе санкционирана през 2014 г. от Европейската комисия за непозволена държавна помощ и сега облагодетелствалите се трябва да връщат сумите. До момента обаче хазната е успяла да събере едва 82 253 лв. при установени над 80 млн. лв. щети. 

Проверката на държавното обвинение бе разпоредена още през февруари, 2020 г. Гешев поиска да се оцени работата на независимия оценител, избран да прави оценките по схемата – държавната „Агролеспроект“ (фирмата е 100% собственост на министерство на земеделието, храните и горите – б.р. ) и да се установи повторно общата сума, която следва да бъде възстановена на държавата. „Сега“ попита на два пъти държавното обвинение за резултати от тази проверка – през ноември, м.г. и през март, т.г., но не получи никакви отговори. 

Докато държавното обвинение мълчи, в Административния съд в София продъжалват съдебните дела, заведени срещу земеделското министерство от фирми, които следва да връщат пари. Много от заседанията са отлагани и са насрочени на първа инстанция през май месец, показа проверка на „Сега“. Някои от делата обаче вече приключиха на втора инстанция и равносметката вещае само нови проблеми пред земеделското министерство в опита да си събере парите. Миналата седмица МЗХГ окончателно загуби заведеното от свързаната с Гриша Ганчев  „Литекс комерс“ дело за възстановяването в бюджета на 2 194 100 лв. компенсации за неизгодна замяна на 294 декара в района на Обзор (1 382 354 лв. главница и 811 747 лв. лихви). Фирмата успя да докаже пред Върховния административен съд порок на акта за установяване на публично държавно вземане, от който вероятно страдат всички подобни документи, издадени от МЗХГ.

От съдебното решение става ясно, че земеделското министерство изобщо не е правило оценка дали „Литекс комерс“ е използвал заменените гори в Несебър за стопанска дейност. Само в този случай може да се твърди, че има налице непозволена държавна помощ,  припомня ВАС. Всичко това е трябвало да бъде установявано случай по случай и да е аргументирано в акта за установяване на публично задължение. Едва в съдебното дело обаче МЗХГ е предоставило доказателства, че „Литекс Комерс“ АД е апортирало получения имот в капитала на друго дружество – „Литекс Пропърти“ АД. Представени са данни и за вписване и заличаване на особен залог въпру предприятието и договори за замяна на други земи, по които фирмата е страна. Съдът няма как да поправи пропуска в акта за публични вземания, изтъкват от ВАС. 

Съдът е отменил акта и защото не приема за обективна самата оценка за цените на разменяните имоти, изготвена от „Агролеспроект“. При изготвянето на оценката за стойността на държавните декари в Несебър са използвани за пазарни аналози само сделки със земеделски, а не с горски имоти. При оценката на частните терени също са намерени аналози отново само за земеделски земи от 2009 г. вместо 2008 г. С тези аргументи съдът не приема, че изготвената оценка отговаря на пазарната стойност на имотите към момента на извършване на замяната. Съдът изтъква и друга странност – България е изпратила на Брюксел още на 21 януари, 2014 година таблица с пазарните оценки на имотите, като няма никакви данни тази информация да е използвана при изготвянето на новите оценки. 

По тази логика може да се очаква да „увиснат“ много от изготвените от министерството актове за публични държавни вземания. Както „Сега“ писа, покрай новите оценки някои от бизнесмените, взели земи по морето за жълти стотинки, сега трябва да получават пари от държавата, вместо да връщат. От инициатива „Зелени закони“ изтъкнаха куп абсурди в изготвените нови оценки, като оспорват изцяло и независимостта и правото на държавната фирма „Агролеспроект“ да изготвя оценки. 

Все пак в делото на „Литекс комерс“ срещу земеделското министерство има и добра новина – съдът не приема, че при тези помощи е налице изтекла абсолютна 10-годишна давност, каквото бе заключението на долната инстанция. Така държавата продължава да има шанс да си прибере парите или да иска разваляне на сделките. В случая с „Литекс комерс“ цялата процедура почва отново и МЗХГ трябва да готви нови оценки и нов акт за публично вземане.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram