Прокуратурата обяви нулева толерантност на насилието

Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас. Това заявява в свое обръщение и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Той посочва, че прокурорите освен длъжностни лица са и български граждани, които споделят гнева и възмущението на обществото заради двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие.

Сарафов е категоричен, че подобни прояви на насилие са недопустими и трябва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона.

В тази връзка и.ф. главен прокурор очаква бързи действия от прокурорите по установяване, привличане към наказателна отговорност и вземане на разумни и адекватни мерки за неотклонение спрямо извършителите на престъпления, основани на пола, религията, случаите на домашно насилие, хулигански действия, грубо нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите.

От днес той възлага на административните ръководители на апелативните прокуратури да следят за бързото и обективно разследване на всички случаи на насилие – домашно насилие, насилие на пътя, както и на всички прояви на агресия и хулигански прояви, придружени с насилие.

При всеки подобен случай, в пълна координация с органите на МВР, наблюдаващите прокурори да предприемат незабавни действия по ангажиране на наказателна отговорност на виновните лица и определянето на разумни и адекватни мерки за неотклонение, както и да се осигурят навременни действия за защита на пострадалите и на техните близки, настоява Сарафов.

Той призовава гражданите, които са станали свидетели на насилие или самите те са станали жертва на такова, да се обръщат към прокуратурата и МВР, за да се пристъпи към установяване, задържане и търсене на отговорност от извършителите на престъпните прояви.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram