При трети мандат Радев кани всички партии

Очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка партия с амбиция за обществена подкрепа трябва да обяви какъв изход предлага от нея. Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и държавата, а бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство ще остави много важни въпроси нерешени. – Каза Румен Радев, след завръщането си от Черна гора

От друга страна прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени.

Ако и вторият мандат за съставяне на правителство бъде върнат неизпълнен, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата. На тази база ще взема решение на кого да връча третия мандат.

Обществото ни очаква дееспособно управленско мнозинство, което да пристъпи незабавно към решаване на острите социални проблеми, доходи, цени, инфлация, към търсене на дългосрочни и устойчиви решения в енергетиката, икономиката и инвестициите. Нужно е укрепване на сигурността както във външен план, така и индивидуално за всеки гражданин и за бизнеса. Важно е да се пристъпи към бърза и ефективна съдебна реформа за реална борба с корупцията и злоупотребите с власт.

Aко изборът на партиите отново е предсрочни избори, считам за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има един нов парламент легитимност чрез засилено гражданско участие. Това означава, че в оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставянето на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството – с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Очаквам управленско мнозинство, което не с лозунги и ПР, а с реална и последователна работа да се ангажира с европейската интеграция на България и да не допусне страната ни да остане в периферията на Европа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram