Премиерът: От 20 март махаме зелените сертификати

Премиерът Кирил Петков дава брифинг за зелените сертификати.

Успяхме да минем през омикрон вълна без масово затваряне, отчете Петков. Към 20 март ще можем да прекратим всички ограничения, произтичащи от зеления сертификат в България, обяви той. Така документите ще останат да важат само за пътуване в чужбина, посочи той.

Датата е 20 март, но преди това ще има други поетапни облекчения, допълни здравният министър проф. Асена Сербезова. Тя за пореден път отчете, че пандемията е разкрила редица несъвършенства в системата.

След 2 години ограничения, трудности, идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят към добре, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За изтеклата седмица имаме 24,8% спад в заболяемостта, намаляват хората в болниците, в интензивните отделения, отчете той.

На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана в някои европейски страни – на тристъпково облекчаване, обясни Кунчев. Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февруари, дава възможност всеки стопанисващ обществен обект по свое желание да допуска клиенти без зелен сертификат, като той ще остане да важи само за персонала, каза главният здравен инспектор.

От 5 март зелените сертификати ще отпаднат за клиентите на всички обществени обекти. От същата дата ще махнем и тъмночервената зона за пътувания.

От 20 март зеленият сертификат отпада и за персонала, и за училищата.

   Източник: “СЕГА”

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram