Премиерът обеща средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско

Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев на брифинг пред журналисти. Донев е в село Каравелово, пострадало от наводненията миналата седмица.  

Намираме се в етапа, в който всички усилия и средства на държавата са впрегнати, за да бъдат възстановени домовете на хората и инфраструктурата, съобщи Гълъб Донев. По думите му освен финансови средства, ще бъдат осигурени и строителни материали за възстановяване на нанесените щети. 

Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени и строителни материали като тухли, цимент и други. Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства, за да може всяко едно домакинство да може да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо доставянето на временни жилища за хората, чиито домове са разрушени, заяви служебният премиер.

Премиерът каза още де до няколко дни всичко, което е необходимо ще бъде описано от кмета на община Карлово и кметовете на отделните населени места, които са пострадали, за да има пълната картина за необходимите неща.

Той добави, че ще предоставят толкова временни жилища, колкото са необходими.

Семействата, които имат деца ученици, също ще бъдат подпомогнати, за да могат да посрещнат първия учебен ден достойно. „Държавата е помислила и за това“, каза Донев.

На 7 септември с решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за всички пострадали села, както и за Сопот, където има проблем с питейната вода. МС ще вземе решението за тази диференцирана помощ, която да отпусне на пострадалите домакинства, така че това да стане в съвсем кратки стокове – до седмица, 10 дни, за да може хората да бъдат спокойни в усилията, които ще положат за възстановяване на домовете им, обясни Донев.

Според министър-председателя до бедствието се стигна заради огромните количества дъжд, паднали в Средна гора.

„Виждате, че от няколко дни няма валежи, но реката е с много висок дебит. Няма как да се борим срещу стихията. Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма безразборна сеч, няма нарушения“, каза още Донев.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов призова всички българи, които искат да помогнат – с труд, храна, строителни материали, могат да го направят. В общината има публикувани сметки, а отчет на средствата ще се прави всяка седмица. Кабаиванов бе категоричен, че всяка стотинка ще бъде изразходвана публично и по предназначение.

Пострадалите семейства вече могат да кандидатстват за еднократна помощ в Агенцията за социално подпомагане. Общината и Агенцията ще работят на място, за да се съберат заявленията на пострадалите хора.

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram