Преименуват УМБАЛ „Св. Екатерина“ на името на проф. д-р Александър Чирков

Ръководството на Министерството на здравеопазването реши УМБАЛ „Св. Екатерина“ да бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Предложението е постъпило от Инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на проф. Чирков.

Сред мотивите на инициаторите e по този начин да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията, посочват от министерството.

От ведомството припомнят, че през 1984 г. на проф. Александър Чирков е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. д-р Александър Чирков.

Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Рецепиентът е 11-годишно момче.

Професорът печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантации.

Той е двигателят за създаването на УМБАЛ „Св. Екатерина“ като водеща кардиологична болница в страната. И дълги години я ръководи.

През 2013 г. екипът на болница „Сити Клиник“ кръщава Клиниката по кардиохирургия на негово име. Сред най-известните му ученици е кардиохирургът проф. Иво Петров.

За българските кардиолози проф. Чирков е човекът, положил основите на модерната кардиология и кардиохирургия, обучил редица лекари, които и до днес продължават делото му и утвърждават високото европейско ниво на лечение на сърдечно-съдовите заболявания в България.

През 2001 г. беше в инициативния комитет, върнал Симеон Сакскобургготски на власт в България.

Именитият кардиохирург си отиде на 24 ноември 2020 г., в Деня на Св. Екатерина, светицата чието име носи болницата, създадена от него./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram