Президентът: Има натиск върху България чрез евроинституциите за вдигане на ветото за РСМ

Има натиск върху България чрез европейските институции за вдигане на ветото върху преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз, обяви президентът Румен Радев на национална конференция за европейската перспектива за добросъседските отношения между двете страни:

„Използват се всякакви механизми за лобиране и натиск и то на фона на войната в Украйна, която се използва от европейските институции като аргумент за спешна, незабавна интеграция на Република Северна Македония в Европейския съюз, дори с цената на тежки компромиси от наша страна в името на стабилността на Европа, разбира се, така, както разбират този проблем в Брюксел“.

Заявеното от държавния глава отекна и в Народното събрание.

Председателят на групата на БСП Георги Свиленски отправи предупреждение към премиера – по думите на Свиленски Кирил Петков няма да е премиер, ако отстъпи от ветото, наложено на Северна Македония.

„Ако премиерът на своя глава реши да направи нещо, ясно е какъв е изходът – няма да бъде премиер повече“.

Според Екатерина Захариева от ГЕРБ противоречивите сигнали, излъчвани от българското правителство, отслабват позицията на София:

„Ако министър-председателят Петков им го казва, че ще вдигне така нареченото вето без Република Северна Македония да изпълни нищо, нормално е натискът да се усилва, така че вината е в разнопосочните сигнали, които дава правителството“.

Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“ обвини ГЕРБ за европейския натиск:

„Запознайте се с един текст от 26 март 2020 година, от първия проведен онлайн Европейски съвет, където се казва, че всички европейски лидери са се съгласили Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в Европейския съюз. На този Европейски съвет е присъствал един бивш премиер. Сигурен съм, че може да се сетите кой е бил премиер на тази дата, така че България е поела един ангажимент.

Разберете, че когато предният ни премиер първо е казал „да“, после е казал „не“, е нормално да има напрежение от страна на нашите партньори по тази тема, защото това е поредният акт на България, който ни прави неблагонадежден партньор“.

Предупреждение дойде и от „Има такъв народ“. Станислав Балабанов заяви:

„Аз се надявам премиерът и хората, които са действали в различна посока от тази на декларацията на Народното събрание, на Консултативния съвет по национална сигурност, договора за добросъседство, да ревизират позициите си навреме. Тези, които са си мислили, че може да се залагат българските национални интереси, видимо са се объркали, така че да се ревизират навреме. Когато е поставена на масата историята на Република България, историческите ценности и националния интерес, никой няма право да ни казва какво да правим. Ние ще бъде безапелационни до край“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се усъмни в декларираната от БСП и ИТН непоколебимост:

„Аз съм сигурен, че добрата „коалиционна култура“ на БСП и някои от другите политически субекти в четворната или петорна коалиция вътре, защото и Радев да не забравяме, че е ангажиран с управлението, ще надделее в името на националния интерес, благото на българите и всичко останало, което слушаме вече 32 години, в резултат на което България умира, защото е управлявана от хора, които все в името на националния интерес, убиват българската нация“.

Според председателя на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов се спекулира с темата за натиска върху България и нашата героична съпротива:

„Това говорене напълно аз мисля, че напълно осъзнато налива вода в мелницата на разделението между България и нейните европейски партньори. Това, че ние не успяваме добре да защитим своята позиция е една реалност, която никой не може да отговорно да отрече, не означава, че има някакъв натиск, за който трябва самоцелно да се репчим, ние имаме партньорски диалог със страните членки на ЕС , на който ни се поставя въпросът как да ни помогне, за да намерим решение на този въпрос“.

От ДПС също се обявиха за отпадане на ветото. Зам.-председателят на ПГ на движението Хамид Хамид:

„Не всеки български гражданин, според мен, би се радвал да види република Северна Македония като член на Евросъюза, особено в тази ситуация на несигурност по света. Не само Северна Македония, а и всички държави от Балканите трябва да бъдат членове на ЕС – това е нашата позиция“.

Същевременно от партия ВМРО започнаха протести под наслов „в защита на българския национален интерес в Северна Македония“. Повод за демонстрацията е днешната дата, на която се отбелязват 119 години от смъртта на Гоце Делчев.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram