Президентът: Властта крачи към пропастта. Борисов ни създава имидж на мутренска държава!


„Пред всяко едно управление има много рискове, но виждате, че ние имаме пробив в сигурността и то на управлението на държавата в лицето на министър-председателя и по този начин България се разкрива в една изключително негативна светлина пред света. Лепна се едно наистина позорно петно. И тук е мястото на службите да се изясни ситуацията и да се вземат мерки подобно нещо да не се допуска повече.“

Това каза в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Плиска президентът Румен Радев във връзка със спешната му среща вчера с началниците на службите. 

„Такъв имидж ни представя като мутренска държава и срива усилията и лишенията на цяло едно поколение за нашата евроинтеграция“, подчерта държавният глава. 

Световните медии вече се занимават с шкафчето на премиера и неговите разговори. Ако съдим по неговата логика той не само трябва да млъкне, но не трябва да се показва изобщо“, коментира президентът Радев. 

„И тук е мястото на службите да се изясни цялата тази ситуация – какви мерки могат да се предприемат, така че това да не се допуска“, посочи Радев, цитиран от БТА.

Ежедневно чуваме декларации от прокуратурата как имат еднакъв подход независимо от социално и обществено положение. Което наистина гали ухото. Но тези думи ежедневно катастрофират в действителността, защото виждаме как се прилагат абсолютно селективен подход и двойни стандарти – и по отношение на казуси, и по отношение на тяхното хвърляне в публичното пространство и по отношение на тяхното криене. По този начин се създава недоверие у хората за прокурорски рекет“, каза президентът в отговор на журналистически въпрос. 

„С такъв тип отношение не може да цари справедливост и властта би трябвало да осъзнава, че крачи към пропастта, защото кой нормален инвеститор ще вложи парите си в България, когато вижда, че тук се погазва законът“, допълни държавният глава при пристигането си на старините в първопрестолна Плиска, предаде БНР.


„Хиляди българи емигрираха, а сега ще започне да напуска и бизнесът“, посочи държавният глава.

Днес Радев посети Нови пазар, а после участва в празненствата за Деня на Каспичан. Те ще се проведат в Голямата базилика край Плиска и в Двора на кирилицата в първата ни столица, където ще бъде открит бюст-паметник на Захарий Стоянов.

На старините президентът бе посрещнат от началника на Шуменския гарнизон полк. Добромир Добрев, депутата Иван Иванов, кмета на общината Милена Недева, директора на РИМ Даниел Руменов, кмета на Плиска Тонка Иванова.
„Оттука започва България. Плиска е символ на величието на българската държава, на нашата духовна мощ. От уважение към нашите предци трябва да влагаме повече разум, просветеност и отговорност в дните си. Историята, която виждаме тук ни задължава“, заяви още Румен Радев.

След старините в Плиска той посети и Двора на Кирилицата в първопрестолния град. Там държавният глава присъства на откриването на бюст-паметника на Захарий Стоянов в алеята на писателите.
Програмата му предвижда още посещение в завода за санитарна керамика “ Рока-България“ AД, както и среща в кабинета на общинския кмет Милена Недева.

От 18:00 ч. почетен караул ще посрещне президента на площад „Възраждане“ в Каспичан. Там ще бъде и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще отслужи тържествен молебен.

В събота Румен Радев ще гостува в шуменското село Мадара, където ще разгледа едноименния археологически резерват.

При посрещането си в старопрестолна Плиска президентът каза: „Това е свято място за всички нас, оттук започва България. Плиска е символ на величието на българската държава и нашата духовна мощ. Затова от уважение към нашите предци, аз мисля, че трябва да влагаме повече разум, просветеност и отговорност. Историята, която виждаме тук, ни задължава“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram