Правителството „Денков-Габриел“ ще мине – с протести отвън и драми вътре

Два месеца и 4 дни след изборите Народното събрание се събира на извънредно заседание, за да гласува предложението за правителство. Кабинетът „Денков-Габриел” ще е първият в историята, които предвижда ротация на министър-председателския пост.

Извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъдат официално избрани премиер, структура и състав на Министерския съвет, ще се проведе във вторник от 13.00 ч.

Президентът Румен Радев ще се яви в Народното събрание, за да присъства на гласуването на кабинета на Мария Габриел и акад. Николай Денков.

В пленарната зала ще има две гласувания първо за министър -председател, а след това за структура и състав на Министерския съвет. За да бъдат избрани те, са нужни 121 гласа.

Сега ГЕРБ имат 69 народни представители, „Продължаваме Промяната-Демократична България” останаха с 63 места, след като Радостин Василев напусна. Така, общо двете формации имат мнозинство от 132-ма депутати. Хипотетично, ако добавим и ДПС, стават 168.

За първи път страната ни ще има премиер на ротационен принцип. Ще има един вицепремиер – Мария Габриел и 20 министри.

Какви са нагласите на останалите политически сили в Народното събрание.

„Има заявено политическо мнозинство. Така, че тук въпросът е на решение и това, което ще видим на таблото. Дано това, което видим утре, да бъде по-успешно”, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Мандатоносителите увериха, че са сигурни в състава и очакват подкрепа. „На много високо ниво са всички участници в този проектокабинет. Надявам се, че това ще бъда оценено и ще бъде гласувано положително”, коментира акад. Николай Денков от ПП-ДБ, номиниран за премиер.

Подкрепа ще търсят и за конституционна реформа. Засега имат одобрението на ДПС, които обаче още не са решили как ще гласуват за правителство.

„Няма никакъв шанс това правителство да постигне успех, ако не работи в тясна координация с партиите в парламента, включително с ГЕРБ-СДС”, допълни Денков.

БСП днес отказа коментар, но още миналата седмица от партията заявиха, че няма да дадат подкрепа за проктокабинета. Колкото до конституционната реформа изчакват да чуят предложенията. На същото мнение са и от „Има такъв народ”.

„Нека първо да направят това отвратително правителство, после ще видим какво ще ги правим. Така или иначе конституционната реформа си е конституционна реформа и ние си имаме някакви цели”, уточни Тошко Йорданов.

Целият министерски състав име по име разкритикува и председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов в профила си във Facebook.

„Британски граждани, хора на пряка издръжка на американското посолство, откровени американски агенти и шпиони. Уважаеми сънародници, това ли избрахте вие? Тези 60%, които не гласувахте – доволни ли сте?”, написа лидерът на партията във Facebook.

От „Възраждане” изпратиха и позиция, в която съобщават, за протести пред Народното събрание.

Първият ще се проведе утре в 12.00 ч., точно преди гласуването на кабинета.

Демонстрация имаше и днес пред Президентството при връщането на мандата.

Протестът беше срещу новия проектокабинет. Той беше организиран от коалиция „Левицата!”. Стигна се и до напрежение. Един от протестиращите, облечен с расо и с кръст в ръка, се опита да мине през полицията и да стигне до съпредседателите на ПП-ДБ, но без успех.

Голямо е недоволството и при нас, и при тях (бел.ред. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ), но трябва да се вземат държавнически решения. Това каза в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ лидерът на СДС – проф. Румен Христов по повод проектокабинета „Денков“, който предстои да бъде гласуван на извънредното заседание на Народното събрание на 6 юни.

„Това е държавническо решение, взето и от ръководството на ПГ на ГЕРБ-СДС и двете отделни партии, както и от колегите от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. На никого не му е лесно. Въпросът е, че ние през тези години, знаейки, че имаме обща цел, обща идеология до голяма степен, хора с дясно мислене сме, не трябваше да изричаме всички тези заклинания и всички тези обиди едни спрямо други, защото после трудно обясняваш, че се налага да работиш, а то друг избор няма, трябва да работим заедно“, коментира Христов.

Държавният глава Румен Радев също ще дойде в парламента, за да присъства на гласуването на кабинета. Ако то премине успешно, Радев планира да покани на разговор членовете на служебния кабинет. В зависимост от това кога ще свършат гласуванията в парламента ще се решава дали предаването на властта по министерства да е същия ден или да се отложи за сряда.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram