ПП-ДБ връщат празен мандат на президента

Акад. Никой Денков ще вземе мандата. На срещата при президента ще присъстват и другите лидери на ПП-ДБ. Ние ще върнем мандата празен, защото последният ни опит да си спазим уговорката бе отхвърлен от ГЕРБ. Това заяви пред БиТиВи съпредседателят на Продължаваме промяната Крил Петков

Според него едни избори няма да доведат до нещо коренно различно. Ще се озовем в същата ситуация, отбеляза той. По думите му, ако това управление беше продължило, след девет месеца България е щяла да влезе в еврозоната и Шенген, както и да има нов главен прокурор.

Петков посочи, че ГЕРБ и ДПС трябва да се явят съвместно на изборите, защото имат много добър синхрон помежду си. Съпредседателят на ПП подчерта, че ако формацията му спечели предсрочните избори, ще наложи визията си за развитието на България. В противен случай всичко ще продължи по старому, поясни той. За него по-добрият вариант е изборите да са 2 в 1.

Кирил Петков е категоричен, че ПП-ДБ не искат службите и регулаторите за себе си. Искаме да ги направим институционални. ГЕРБ обаче не искат да загубят контрола, подчерта той.

По думите му Борисов постоянно се е опитвал да предоговори споразумението за 18-месечно общо управление. Няма как да сте партньори с хора, които постоянно си сменят мнението, изтъкна той.

По отношение на министър Калин Стоянов той заяви, че името му е било подадено от Мария Габриел. Той поясни, че по време на разговорите с него е останал с впечатлението, че е безпартиен. Станало ясно, че обслужва интересите на ГЕРБ и ДПС, когато сменил 18 областни директори на МВР.

Петков изрази и разочарование от Мария Габриел. Според него тя се е подала на натиск и предложила състав на МС, в който половината имена не са били съгласувани.

Той е категоричен, че след предсрочните избори ПП-ДБ не биха управлявали с никой, който не желае да подпише документ и да се ангажира с реформите в службите, регулаторите и съдебната система.

„Ще върнем папката празна“ за втория мандат, заяви днес Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ, пред БНТ, но не уточни колко време ще очакват подкрепа.

Лидерът на ДБ също изяви подкрепа за възможността за избори 2 в 1, с цел 100 милиона лв. „да бъдат спестени“.

Според него отговорността за предсрочни избори е категорично на ГЕРБ. Атанасов смята, че с оглед националните интереси правителство трябва да има, като посочи, че ротацията трябваше да включва смяна само на премиер и вице-премиер. Какво ще се случи, ако след още едни избори се стигне до същата ситуация – Атанасов смята, че това ще бъде единствено загуба на време. Не можем да бъдем сигурно до какво ще се стигне, твърди той.

Учредителната власт е парламента, заяви Атанасов, като напомни за своята позиция през годините да се възстанови управление на парламентарна република.

В интервюто също беше засегната темата за службите за сигурност.

„От близо два месеца беше разтурена Комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност“, уточни той, като дори смята, че има съпротива от страна на службите за въвеждането на реформи. По негови думи ГЕРБ не искат такива реформи и са го посочили още миналата година.

Атанас Атанасов напомни, че през 2022 г. 70 руски дипломати бяха изгонени за шпионаж по време на управлението на Кирил Петков като премиер. По думи на лидера на ДБ службите са били против тези действия. Атанасов повдигна въпроса за това кой трябва да бъде вътрешен министър, като посочи, че „проблемът за МВР беше сложен още в първия ден, когато седнахме на преговорите“.

Допълнително, Атанасов коментира идеята за сливане на двете разузнавания в единен орган, като изтъкна нуждата от реформи в службите, но не уточни какви точно трябва да бъдат те.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram