Почитаме Александър Невски – мюсюлманина, но не искаме с исляма в Лувъра

Скандалът с третата българска изложба в Лувъра през лятото на 2020 г. потъна в блатото на останалите скандали. А то не пресъхва и постоянно се попълва. За разлика от язовирите. Причина да се откажем от Лувъра е, че на нея православни икони от XVI-XVIII в. щели да бъдат представени в отдела за ислямско изкуство и нашите икони щели да съжителстват с ибрици (кани за кафе и сокове), ятагани и други артефакти.

Така е предложил кураторът на изложбата, за да видят зрителите взаимното влияние между ислямското и християнското изкуство по нашите земи в онзи период.

Вдигна се такава врява от академични представители до патреотите в парламента, че в Лувъра се стъписаха и вдигнаха ръце от нас.

Вежди Рашидов дори казал на г-н Мартинез, директор на Лувъра: „Вие, французите, не сте били 500 години под робство, но ние сме били”. Много го е разстроил…

Примери в историята за влияние на национални модели на изкуство с други има безброй. Всеизвестно е, че римската култура и изкуство са били повлияни от Гърция. Ей и?

Златният век на исляма обхваща периода от VIII  до XIII век. По това време Арабският халифат е най-голямата държава в света. Експертът Хауърд Търнър пише: „Мюсюлманските художници и учени, работници и принцове заедно са създали уникална култура, която оказва пряко и косвено влияние върху всички континенти“. Именно тази култура подготвя почвата за Ренесанса, с който толкова се гордеем, нали?

Гордеем се и с много песни, чиито мелодии са турски, но сме възприели като наши и дори някои от тях са част от българското Възраждане. Например „Кой уши байракя“. „Хубава си моя горо“ по текст на Любен Каравелов пък е старинна френска песен, разкрива още Гео Милев.

Как разбираме на кое да се гневим и пред кое да се прекланяме?  

.Цар Иван Шишман, който изостави Велико Търново и прие исляма…

Славим цар Иван Шишман, но рядко говорим за изследванията на някои историци, че е бил слаб и малодушен владетел. Напуска столицата Велико Търново през 1393 г. и оставя там патриарх Евтимий да я защитава с шепа войници. На всичкото отгоре брат му Иван Срацимир участва на страната на Баязид I Йълдъръм (Светкавицата), превзел столицата ни. Срацимир решил да отмъсти, защото е първороден син на Иван Александър, но му е отказано Търновското царство и е изпратен във Видин. Това за гордост ли е?

А какво да кажем за битката на Косово поле, където християнска армия се изправя срещу османския нашественик. Рамо до рамо са сърби, босненци, хървати, албанци, власи, чехи, поляци… Не се появява само Иван Шишман, който е дал дума. По-късно, твърдят български и османски историци, той приема исляма. Да го кълнем ли? Знаем ли какви точно са били обстоятелствата и мотивите му?  

.

Храм „Св. Александър Невски“

Нещо, което малцина знаят е, че има много неясноти и съмнения около името на Св. Александър Невски, чието име носи най-големият православен храм не само в България, но и на Балканите. Руски и чужди историци описват как Невски приел исляма, признавайки могъществото на Златната орда. Този жест превръща Русия във васална на татарите за около 200 години. Направил го, защото осъзнавал, че не може да победи Ордата. В чест на приемането на исляма Бату хан му подарява позлатен шлем с цитат от Корана. Това довежда не само до завладяване на много градове и области от Русия, но и влияе върху руската култура. Много от църквите, строени по това време са с издължени куполи като при мюсюлманските храмове. Включително храмът „Василий Блаженни“ в Москва.
Та на кого всъщност се кланяме: на големия пълководец Александър Невски или на приелия исляма и превъзходството на татарите? Споровете продължават.  
 
Гордеем се – и с право, – че сме дали писменост и културно влияние на други народи. Св.св. Кирил и Методи са пренесли нашата култура далеч зад границите ни, до самия Рим. Радваме се, когато другите признават това и се отнасят с уважение.

Огромна част от Латинска Америка е владяна столетия наред от Испания. През тези години испанската култура, език и изкуство играят огромна роля за развитието и обособяването на държавите там. Те трябва ли да отхвърлят това влияние, защото преди конквистадорите там е имало други цивилизации със своя култура?

Споровете у нас няма да спрат скоро. Добре е обаче в тях да има повече познание и толерантност. Защото културата и изкуството ни са силно повлияни и от Византия, но това не е срамно – обратното.

Тези неща са важни колкото водата и чистия въздух и това не е пресилено. Без духовност няма нация.

Битката на мъдростта срещу глупостта е трудна. Много трудна. Но трябва да се води постоянно.

Фрог нюз

На снимката горе: Шлемът на Ал. Невски с цитат от Корана в Оръжейната палата в Кремъл…

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram