Пореден скандал „Лукойл“ разтресе парламента

Разгорещени страсти в кулоарите на парламента след новината, че Европейската комисия ще започне разследване срещу България заради злоупотреби от страна на „Лукойл Нефтохим“ с дерогацията за внос на руски петрол за България, довел до милиардни печалби за Русия въпреки санкциите.

„Санкциите се заобикалят от „Лукойл“ с активната подкрепа на българското правителство, на премиера, сегашният, както и миналогодишният (т.е. Денков и Петков – бел.ред.), както и на финансовия министър. Помните, че Асен Василев без решение на Министерски съвет отиде и поиска дерогация. Някой обясни ли ни защо ни е необходима тази дерогация? Знаете ли, че в периода 2020-2021 година има цели месеци, в които „Лукойл“ е работил само с неруски нефт, т.е. е опашата лъжа, че може да се работи само с руски нефт“, удари в раната най-големият критик на кабинета, но същевременно част от „некоалицията“ Делян Добрев от ГЕРБ.

Той настоява за незабавно падане на дерогацията за руския нефт, като според него нефтокомбинатът следва да е готов с алтернативни доставки. И не пропусна да припомни, че от месеци е казвал, че от въпросната дерогация се възползват само Русия и Путин.

Добрев подготвя ново предложение за отпадане на дерогацията, което ще внесе съвсем скоро в деловодството на Народното събрание.

БСП винаги е подкрепяла дерогацията, защото тя осигурява стабилност на енергийния пазар в България, а и на Балканите, но е притеснително, ако е имало наистина подобни злоупотреби, коментира на свой ред Драгомир Стойнев от БСП.

„Ако някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил шашми, то е необходимо да има разследване. За съжаление, част от сглобката твърдят, че някои хора от правителството са се облагодетелствали“, настоя той.

И ИТН, които са „за“ дерогацията, но ако ЕК са открили „схеми и нарушения“, то въпросните нарушения следва да се разследват и да се понесе наказателна отговорност, добави по темата Павела Митева от партията на Трифонов.

С коментар се включи и председателят на парламентарната група на Движението за права и свободи Делян Пеевски, който настоя дерогацията за внос на руски петрол да отпадне веднага. Като „нещо много хубаво“ определи последните разкрития в доклада. И посочи- ДПС не били чути дълго време, когато твърдели именно това.

По думите на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов най-притеснителното в целия казус е, че продължава натискът върху българската рафинерия. „Макар и да се насажда мнението, че е руска, всъщност е международна компания, в нея има собственост от Швейцария, от Холандия.“

Политиката за пореден път взима връх над икономиката и за пореден път чужди сили налагат на България и българите, възмути се той.

„Дерогацията бе гласувана с една-единствена цел – българският вътрешен пазар да има нефтопродукти. И към настоящия момент работи“, коментира Костадинов.

А по отношение на аргументите на противниците на дерогацията, че освен сигурност на доставките, тя би следвало да доведе и до осезаемо по-ниски цени, Костадинов контрира – пазарът е свободен, а цените следват „своя много особена логика“, като не следват динамиките в цената на петрола.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram