Получаваме ваучери от 1000 лева за гориво и транспорт

Депутатите одобриха нова мярка срещу високите цени на горивата и транспорта – ще получаваме ваучери на стойност 1000 лева годишно. Дали ще се ползват за гориво, или превозни документи – всеки ще решава сам. Право на такива ваучери ще имат хората с доход под максималния осигурителния праг за страната – в момента той е 3 400 лева.

Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС, мина окончателно на второ четене със 153 гласа “за” и нито един “против”.

Идеята е компенсацията да бъде под формата на ваучери за горива или транспорт, на стойност 1000 лева. Те ще бъдат връчвани годишно. Тепърва ще се определят критериите, по които ще се получават ваучерите.

След обнародване на закона, Министерският съвет ще има 1 месец да изработи наредба за условията.

Средствата ще идват след облагане на свръхпечалбата на дружествата, които преработват суров нефт от руски произход от България. Те трябва да правят вноски, които ще влизат във Фонда за енергийна сигурност. Те ще се в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на оралския нефт.

Ако домакинствата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат използвани и за друг вид транспорт – градски и междуградски, предаде NOVA.

“Прие се преработвателите на суров нефт от руски произход в България да правят вноска в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на оралския нефт във Фонда за енергийна сигурност. Говорим почти година, че оралският нефт, който ползваме, е много евтин, но ние плащаме скъпо на бензиностанциите.

Сега казваме, че от тази разлика държавата ще взема 70% преди облагане дори. Това ще генерира приходи във Фонда за енергийна сигурност в размер на около 2 млрд. лева. Идеята е средствата да се таргетират. Народните представители с високи заплати да не могат да се възползват.

Идеята е хората с хиляди левове заплати да нямат право да получават такива компенсации. Най-вероятният критерий ще бъде хората над максималния осигурителен доход на член от семейството, който сега е 3400 лв., да не бъдат обект на подпомагане по тази програма.

За всички останали ще има подпомагане, което, ако разделим тази огромна сума на броя на шофьорите, се получава, че всеки един шофьор ще получи около 1000 лева годишно”, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и един от вносителите.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram