Ползваме 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 1 април


Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, те трябва да подадат декларацията си по електронен път до 1 април, тъй като 31 март е неделя; да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. По този повод от НАП препоръчват на потребителите най-напред да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на данъци става през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП безплатно или с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Клиентите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация, напомнят още от приходната агенция. В нея са въведени данни за получените през 2023 година доходи от трудови правоотношения; граждански договори; доходи от наем (при отдаване на имот на юридически лица); доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“; данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране; получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и други.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП.

Срокът за декларирането на доходите и плащането на данъка за довнасяне е 30 април 2024 г. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офиса на НАП или в 8 пощенски станции в област Хасково, където директно ще бъде издаден входящ номер.

До момента своите доходи са декларирали над 5300 физически лица от региона, като близо 65% от тях са го направили по електронен път.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации, и за внасяне на суми към бюджета може да се получи от сайта на НАП – https://nra.bg/, в YouTube канала на приходната агенция или на телефон 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram